Legale wiet in VS goed voor meer dan $ 10 miljard aan belastinginkomsten

Staten die cannabis hebben gelegaliseerd in de Verenigde Staten hebben inmiddels voor meer dan 10 miljard dollar aan belastinginkomsten uit de legale verkoop voor volwassenen geïnd.

0
Canopy Growth CEO legale cannabis verkoop maine nebraska Amerikaanse verkiezingen cannabis legalisatie amerikaanse congres more act georgia
- Advertentie -

De Marijuana Policy Project maakte vorige week bekend in een persbericht dat het een nieuw rapport uitgebracht over belastinginkomsten die zijn gegenereerd uit staten die cannabis hebben gelegaliseerd voor volwassenen sinds 2014, toen de verkoop begon in de staat Colorado en Washington. Vanaf december 2021 rapporteerden staten een gecombineerd totaal van $ 10,4 miljard aan belastinginkomsten uit de legale verkoop van cannabis voor volwassenen, met meer dan $ 3 miljard gerapporteerd in 2021 tot nu toe (staten hebben nog geen inkomstentotalen gerapporteerd voor de laatste één tot drie maanden van het jaar).

Staten in de Verenigde Staten overschrijden $ 10 miljard aan belastinginkomsten uit legale cannabisverkoop voor volwassenen

Het rapport bevat de belastingstructuur voor elke staat, de totale inkomsten die elk jaar worden gegenereerd en aanvullende informatie over hoe de inkomsten worden verdeeld over openbare diensten en programma’s. Het volledige rapport is hier beschikbaar: mpp.org/cannabis-tax-revenue.

(…)schril contrast met het verbod, dat de belastingbetaler elk jaar miljarden dollars kost om te handhaven”

“Staten die cannabis voor volwassenen hebben gelegaliseerd, oogsten aanzienlijke economische voordelen. De legale cannabisindustrie voor volwassen gebruik heeft nu meer dan $ 10 miljard aan nieuwe belastinginkomsten gegenereerd, en in veel gevallen worden die inkomsten verdeeld over de broodnodige openbare diensten en programma’s, waaronder herinvestering in gemeenschappen die werden verwoest door de oorlog tegen drugs. Dit staat in schril contrast met het verbod, dat de belastingbetaler elk jaar miljarden dollars kost om te handhaven”, zegt Karen O’Keefe in het persbericht, directeur van het staatsbeleid van het Marijuana Policy Project.

Achttien staten hebben wetten die cannabis legaliseren, belasten en reguleren voor volwassenen van 21 jaar en ouder (de door kiezers goedgekeurde legalisatiewet voor gebruik door volwassenen in 2020 in South Dakota werd in november 2021 vernietigd door het Hooggerechtshof van de staat). Acht van de wetten werden goedgekeurd in 2020 of 2021, en in zeven van die staten zijn de verkoop- en belastinginningen nog niet begonnen (of zijn ze in de afgelopen week begonnen).

In staten met legale verkoop van cannabis voor volwassenen, kunnen belastinginkomsten worden toegewezen aan sociale diensten en programma’s. Dit omvat de financiering van onderwijs, de bouw van scholen, tegen gaan van vroege alfabetisering, openbare bibliotheken, pestpreventie, gedragsgezondheid, alcohol- en drugsbehandeling, veteranendiensten, natuurbehoud, beroepsopleidingen, kosten voor het verwijderen van veroordelingen en herinvestering in gemeenschappen die onevenredig zijn getroffen door de War on Drugs en dan met name voor cannabis.

Hoogtepunten zijn onder meer:

Alaska: De helft van alle belastinginkomsten voor cannabis voor volwassenen wordt geïnvesteerd in het Recidive Reduction Fund en ondersteunt terugkeerprogramma’s voor huidige en voormalige gedetineerden.

Californië: meer dan $ 100 miljoen is verdeeld onder gemeenschapsgroepen en lokale non-profitprogramma’s die ten goede komen aan mensen die nadelig worden beïnvloed door bestraffende drugswetten.

Colorado: $ 471,9 miljoen van de totale inkomsten uit cannabisbelastingen is besteed aan het verbeteren van het openbare schoolsysteem in Colorado.

Illinois: Naast het investeren van 20% van de belastinginkomsten voor cannabis voor volwassenen in de geestelijke gezondheidszorg, besteedt de staat 25% van het geld aan het Recover, Reinvest and Renew-programma, dat lokale organisaties ondersteunt bij het ontwikkelen van programma’s die ten goede komen aan achtergestelde gemeenschappen.

Michigan: Voor de belasting op cannabis voor volwassenen die in het fiscale jaar 2020 is geïnd, meldde het Michigan Department of Treasury in maart 2021 dat ongeveer $ 11,6 miljoen naar het School Aid Fund voor K-12-onderwijs zal worden gestuurd.

Washington: Voor elke $ 1 miljard aan inkomsten die wordt geïnd uit de verkoopbelasting op cannabis, wordt bijna $ 600 miljoen gesluisd naar initiatieven op het gebied van de volksgezondheid, waaronder een fonds dat een ziektekostenverzekering biedt aan gezinnen met lage inkomens.