Column: ‘De Grote Tabaksvervangers Test’ is aanstaande

Wat is de beste tabaksvervanger om te blowen? Dat is een vraag die Mauro gaat proberen te beantwoorden door ze uitgebreid te testen.

0
tabaksvervangers hemp kumo cbd paucho blowie
Van links naar rechts: Kumo CBD, Blowie, Kemph en Paucho. Mount Kailash kwam te laat binnen voor de foto.
- Advertentie -

Ondanks dat ik een puur roker ben sinds ongeveer zes maanden, heb ik toch besloten vorige week om eens alle tabaksvervangers die op de markt zijn momenteel in Nederland aan de tand te gaan voelen. Nu had ik Blowie al besteld ter review, omdat ze de Innovatie van het jaar categorie wonnen tijdens de Cannabis Industrie Awards 2021, maar ik heb er sindsdien nog vier besteld. Tijd voor De Grote Tabaksvervangers Test!

Lees ook: De Grote Tabaksvervangers Test Eindoordeel & Conclusie

Doelgroep

Een van de redenen is namelijk ook dat steeds meer blowers (die roken met tabak) me vragen welke tabaksvervanger het beste is. Daar kon ik moeilijk antwoord op geven, want ik had ze nog niet allemaal geprobeerd. Die vraag hoop ik na ze alle vijf te hebben getest in een volledige review, wel te kunnen beantwoorden. Een andere vraag die ik hoop te beantwoorden is de vraag of een tabaksvervanger tijdelijk is, of ook iets blijvend kan zijn voor consumenten.

Verder denk ik dat er drie consumenten doelgroepen zijn voor wie de test relevant kan zijn:

 • De consument met tabak die van de tabak af wil
 • De consument die al een tabaksvervanger gebruikt
 • De puur consument die goedkoper wil consumeren

Ook voor de coffeeshopondernemers die tabaksvrij willen gaan in hun producten, of tabaksvervangers willen aanbieden, kan het een interessant onderzoek zijn.

Sinds 1 april 2020 zijn namelijk de rookruimtes in de horeca verboden. Daar valt gelukkig cannabis, al dan niet gemend met een tabaksvervanger, niet onder schreef VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis destijds aan de Tweede Kamer.

De vijf tabaksvervangers

De vijf gegadigde tabaksvervangers zijn als volgt:

Daarvan zijn direct twee categorieën op te merken. De laatste drie zijn op basis van hennep (of CBD wiet), terwijl de andere twee (Blowie en Paucho) zijn gemaakt van andere kruiden.

Van deze vijf, zijn er overigens twee met een banderol voor tabak, namelijk Kemph en Paucho.

Criteria

Per tabaksvervanger ga ik ook punten geven van 1-10, net zoals bij een reguliere review. Daarvoor moeten wel eerst de criteria worden bepaald.

Ik dacht aan de volgende, alhoewel ze nog niet in steen zijn gebeiteld:

 • Verbranding
 • Smaak
 • Geur
 • Beleving
 • Gedroogd / structuur
 • Verpakking
 • Beschikbaarheid
 • Prijs

Het is namelijk wel iets anders dan cannabis. Zo is voor een tabaksvervanger ook belangrijk hoe fijn het is gesneden, of er grote (harde) stukjes in zitten die je liever niet wilt roken. Of dat je aan het einde alleen maar niet rookbaar poeder overhoudt. Als het slecht is gesneden of er inderdaad harde stukjes in zitten, heb je ook kans dat het door het papier snijdt. Iets wat je absoluut niet wilt hebben.

Ook moet het de juiste droogte hebben en is het wel fijn als de verpakking niet alleen duurzaam is, maar ook handig is om mee te nemen en daarvoor hersluitbaar zodat je tabaksvervanger niet uitdroogt.

Ik noem het nu maar even Gedroogd / structuur, maar wellicht kom ik nog op een betere naam voor dit criteria.

Resterend

Mocht ik een tabaksvervanger zijn vergeten, neem gerust contact op dan probeer ik het alsnog te bemachtigen. En ook zeker mocht je ergens anders een opmerking over hebben, zoals mocht je een suggestie hebben voor de criteria.

De verwachting is dat ik de eerste review volgende week plaats, waarna ik iedere week daarop volgend een andere aparte tabaksvervanger review zal plaatsen. De week daar weer op volgt nog terugblik, waarin uiteindelijk de beste tabaksvervanger zal worden bepaald. Door het zo uit te smeren, hoop ik ook nog wat feedback te verzamelen van wat meer reguliere consumenten.

Overigens is het niet mijn einddoel om voor mijzelf een geschikte tabaksvervanger te vinden. Puur roken gaat me nog steeds goed af. Maar wie weet… Zeker in combinatie met hasj ben ik wel benieuwd eigenlijk.

Als laatste wil ik vermelden dat er tegenover deze reviews geen vergoeding staat. Het idee is op eigen initiatief.

Lees ook: De Grote Tabaksvervangers Test Eindoordeel & Conclusie