3 weken zonder tabak cannabis consumeren: het wordt steeds makkelijker

Mauro is inmiddels drie weken gestopt met tabak. En dat gaat steeds makkelijker. De voordelen beginnen nu ook duidelijker merkbaar te worden.

0
thc dosering cannabis industrie bedrijfspraktijken Marthe Ongenaert duurzame verpakkingen burgemeester Arnhem pyxus international organigram british american tobacco
- Advertentie -

Alweer dit onderwerp? Ja, waarom ook niet. Ik heb gemerkt aan mijn eigen bijdrage over het stoppen met tabak, evenals de bijdragen van Rens en Gweedo, dat er behoorlijk wat animo is voor de stukken over het stoppen met tabak. Inmiddels ben ik alweer 3 weken ‘nicotine vrij’ en het gaat me namelijk steeds makkelijker af. Vandaar dat er toch een aantal dingen zijn die ik met je wilt delen, omdat ik weet dat er veel lezers zijn die graag zelf ook de stap zouden willen maken.

Het wordt steeds makkelijker

Dat meen ik echt. De drang naar tabak was eigenlijk alleen aanwezig in de eerste week, waarin ik mezelf nog probeerde te overtuigen dat een ‘hasj jointje met tabak op zijn tijd’ geen kwaad kon. Toch heb ik er vanaf gezien.

Wat ik wel doe is geregeld hasj door mijn wiet draaien. Niet dat het hetzelfde gewenste effect geeft, maar goed. Wat beter helpt, zoals ik in een eerdere column schreef, is om weer te gaan verdampen met een vaporizer. Daarmee ben ik wel een van de weinigen. Ook Jef heeft daar zo zijn theoriën over.

Vermoeidheid speelt parten

Het meest vervelende denk ik wat ik het ervaren aan het stoppen met tabak, is de vermoeidheid en dufheid die de hele dag aanwezig was tijdens tenminste de eerste twee weken. En dat terwijl ik juist had geleerd dat roken energie kost, had ik deze niet zien aankomen. Dus waarom? Even Googlen leverde een antwoord op:

Het blijkt dat er een chemische stof is die acetylcholine wordt genoemd en die functioneert als een neurotransmitter in de hersenen en het lichaam. Deze chemische stof heeft zowel een stimulerende als een remmende functie, wat betekent dat het zenuwsignalen zowel kan versnellen als vertragen. Normaal gesproken worden niet-rokers wakker en alert gehouden door de afgifte van acetylcholine door de hersenen. De chemische stof helpt ook de stemming te stabiliseren en de focus te behouden, waardoor het de bijnaam ‘geheugen-neurotransmitter’ krijgt. Het is zo dat nicotine acetylcholine kan nabootsen door zich te binden aan zijn receptoren in de hersenen. Delen van de hersenen van rokers “waarnemen” dat ze acetylcholine krijgen (terwijl ze daadwerkelijk nicotine krijgen) en blijven zo alert en geconcentreerd. Als gevolg hiervan stoppen de hersenen vrijwel met de productie van acetylcholine.

Als u vanuit deze toestand begint te stoppen met roken door cold turkey te gaan, heeft u vrijwel geen acetylcholine of neemt het nicotinegehalte in de hersenen geleidelijk af. Bijgevolg is er niet voldoende stimulerend middel voor neurotransmitters om de hersenen te wekken. De hersenen worden op hun beurt nogal onbeschermd tegen natuurlijk voorkomende slaperigheid – en als gevolg daarvan kunnen mensen die stoppen met roken slaperigheid veel intenser waarnemen dan niet-rokers, terwijl het nicotinegehalte daalt en acetylcholine geleidelijk normaliseert.

Daar zitten een paar moeilijke woorden bij, maar ik begreep het wel direct toen ik het las.

Drie weken verder

Vandaag is het precies op de dag af dat ik drie weken ben gestopt met het gebruiken van tabak. Het zwaarste heb ik duidelijk al gehad. Daarnaast lijk ik mijn patronen ook te hebben aangepast. Zo prefereer ik nu vaker om vooraf als ik ergens naartoe ga (mijn stamkroeg bijvoorbeeld) een paar puur joints te maken in plaats van een tas mee te zeulen met rookwaren, terwijl ik er maar hooguit twee of drie rook. Het roken zelf gaat me ook makkelijker af. Zeker in de eerste week kan je verwachten ontzettend high te worden iedere keer.

Makkelijker honger, betere slaap en überhaupt minder roken

Wat ik verder nog mocht missen vul ik op met het gebruik van een vaporizer, zoals de DynaVap of mijn Puffco Plus vaporizer. Daarnaast is het ook fijn dat ik niet meer die noodzaak heb om naar buiten te gaan, ondanks het kutweer, en gewoon lekker warm binnen kan blijven zitten. Voor het eerst in jaren zie ik de kroeg weer van binnenuit zeg maar.

Verder merk ik dat ik makkelijker honger krijg, beter slaap en überhaupt minder rook. Ik hoest ook niet meer zoveel tijdens het puur roken van cannabis. Al met al ben ik dus zeer blij met de tabak te zijn gestopt. Ik ging immers destijds blowen niet voor de tabak, maar voor de wiet. Die valste start heeft toch maar liefst 10 jaar schade toegebracht aan mijn longen…