Marokkaanse regering bespreekt morgen cannabis legalisatie wetsvoorstel

In december 2020 stemde Marokko voor het schrappen van cannabis uit de Lijst IV-categorie van drugs die beperkt of geen therapeutisch gebruik hebben.

0
Marokko cannabis hasj medicinale cannabis industriële hennep
- Advertentie -

De regeringsraad van Marokko bespreekt donderdag 25 februari een wetsvoorstel over het ‘legaal gebruik van cannabis’, aldus een verklaring van het hoofd van de regering die dinsdag werd aangekondigd.

Regeringsraad gaat legalisering cannabis ‘overwegen’

Regeringsleider Saad Eddine El Othmani zal de regeringsraad voorzitten, die het wetsvoorstel over legalisering van het gebruik van cannabis zal ‘overwegen’, luidt de verklaring.

De verklaring geeft geen verdere details over het wetsvoorstel. De aankondiging van het wetsvoorstel komt echter slechts een paar maanden nadat Marokko heeft gestemd voor het verwijderen van cannabis van de lijst van de Schedule IV-categorie van drugs die beperkt of geen therapeutisch gebruik hebben. Marokko was het enige land in het Midden-Oosten en Noord-Afrika dat hiermee instemde.

Ondanks grote hasjproductie blijft cannabis illegaal in Marokko

Het gebruik van cannabis is illegaal in Marokko; het wordt strafbaar gesteld door het wetboek van strafrecht van het land. Maar het behoort nog steeds tot de meest gebruikte drugs in het land. Autoriteiten treden regelmatig op tegen de handel in hasj. Een van de recente operaties vond maandag plaats in Rabat, waar de politie 9,5 ton hasj in beslag nam.

Een paar jaar geleden riep een beweging genaamd “Maroc Cannabis 2016” de regering op om de productie van cannabis en Marokko te legaliseren.

(…)een ongelukkige en onwillige alliantie tussen conservatieven en de georganiseerde misdaad

Gegevens uit een rapport uit 2019 van het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties (UNODC) bevestigden dat Marokko ‘s werelds grootste producent van cannabis is. Het land produceert meer dan drie keer meer dan de op een na hoogste producent, blijkbaar het Europese land Moldavië. De cannabisproductie in Marokko blijft ook groeien: van 35.653 ton in 2016 naar 35.703 ton in 2017.

Het valt nog te bezien of de regering het wetsvoorstel over het legale gebruik van cannabis in Marokko zal goedkeuren. Momenteel blijft het enige argument tegen legalisering van de cannabisindustrie een ongelukkige en onwillige alliantie tussen conservatieven en de georganiseerde misdaad. De verwachting is daarnaast dat de koning niet met verandering in zal stemmen. Maar het zou zeker een stunt zijn waar we in Nederland vooralsnog alleen over kunnen dromen: legale hasj geïmporteerd uit Marokko!