Meerderheid (bijna 80%) van Amerikanen woont in gemeente met cannabiswinkel

In totaal woont nu 54 procent van de Amerikanen in een staat waar de markt voor recreatief cannabisgebruik legaal is.

0
Canopy Growth CEO legale cannabis verkoop maine nebraska Amerikaanse verkiezingen cannabis legalisatie amerikaanse congres more act georgia
- Advertentie -

Bijna 80 procent van de Amerikaanse bevolking woont in een gemeente waar ten minste één erkende cannabiswinkel gevestigd is, zo blijkt uit gegevens die eind vorige maand zijn gepubliceerd door het Pew Research Center. De analyse schat dat momenteel bijna 15.000 cannabiswinkels in de Verenigde Staten actief zijn.

Veel cannabiswinkels in de buurt van grenzen van staten

Terwijl cannabiswinkels relatief algemeen zijn aan de westkust, in het noordoosten en in Florida, identificeerden onderzoekers ook concentraties van winkels nabij de grenzen tussen meer en minder legale staten.

“Voor het eerst sinds de invoering van het federale verbod op cannabis, woont meer dan de helft van de Amerikaanse burgers in jurisdicties waar cannabis legaal is op staatsniveau”

“In totaal bevindt één op de vijf cannabiswinkels in de VS zich binnen 20 mijl van een staatsgrens,” rapporteerden de auteurs. “En 29 procent van deze grenswinkels grenst aan een buurstaat met minder vrije cannabiswetten.”

Positieve impact op buurt: stijgende huizenwaarden en minder criminaliteit

Diverse studies die de impact van erkende cannabiswinkels op buurten evalueren, melden vaak een associatie met stijgende woningwaarden en afname van criminaliteit.

In totaal woont nu 54 procent van de Amerikanen in een staat waar de markt voor recreatief cannabisgebruik legaal is, en 74 procent woont in een jurisdictie waar cannabis legaal is voor zowel medisch als recreatief gebruik.

“Voor het eerst sinds de invoering van het federale verbod op cannabis, woont meer dan de helft van de Amerikaanse burgers in jurisdicties waar cannabis legaal is op staatsniveau,” aldus Paul Armentano, adjunct-directeur van NORML, in een reactie.

In 24 staten plus het district van Colombia is cannabis voor recreatieve doeleinden legaal

Sinds Colorado en Washington in 2012 als eerste staten wetgeving aannamen, zijn er nu 24 staten (plus het District van Colombia) die recreatief gebruik van cannabis hebben gelegaliseerd, tot en met februari 2024. De laatste die erbij kwam was Ohio.

Nog eens 14 staten staan het gebruik alleen toe voor medische doeleinden.

De overige 12 staten hebben beperkte toegang tot cannabisproducten gelegaliseerd die weinig tot geen THC bevatten, de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis, zoals CBD-olie.

En 27 staten op alle niveaus van legalisatie hebben recreatief cannabisgebruik gedecriminaliseerd.