Minister van Justitie Israël stelt verdere cannabis decriminalisatie voor

Ondanks de roep om legalisering, is cannabis nog altijd niet eens gedecriminaliseerd in Israël. Mogelijk wel met de voorstellen van de minister.

0
Aphria Canndoc Israël CBD
- Advertentie -

De nieuwe minister van Justitie van Israël, Gideon Sa’ar, heeft afgelopen woensdag een lijst met voorgestelde nieuwe regelgeving voorgesteld die, indien goedgekeurd, recreatief cannabisgebruik in Israël verder zal decriminaliseren.

Volgens zijn nieuwe voorstellen zou recreatief cannabisgebruik helemaal niet meer als een strafbaar feit worden beschouwd, maar als een administratieve overtreding vergelijkbaar met de meeste verkeersovertredingen.

Op dit moment is recreatief gebruik van cannabis illegaal in Israël, hoewel het ministerie van Openbare Veiligheid cannabis in 2017 gedeeltelijk decriminaliseerde, door boetes en een behandeling vast te stellen voor eerste overtreders in plaats van strafrechtelijke procedures.

Volgens de huidige regels zijn eerste en tweede overtredingen onderhevig aan een boete van respectievelijk NIS 1.000 (270 euro) en NIS 2.000 (540 euro), een derde overtreding vereist een voorwaardelijke schikking en een vierde overtreding betekent een mogelijke aanklacht. Iedereen met een strafblad kan worden vervolgd na hun eerste overtreding.

De voorgestelde nieuwe regelgeving van Sa’ar staat geen vervolging toe “anders dan in uitzonderlijke gevallen”, ook voor mensen met een strafblad, zal de boetes beperken tot NIS 1.000, en zal geen onderscheid maken tussen eerste en herhaalde overtredingen.

“Zoals we het publiek hebben beloofd, zal het gebruik van cannabis niet als een strafbaar feit worden beschouwd”

De regelgeving zou niet gaan gelden voor minderjarigen, militairen en politieagenten in dienstplicht.

De huidige richtlijnen verlopen in maart, zei Sa’ar, en actie is vereist om te voorkomen dat recreatief gebruik van marihuana volledig strafrechtelijk wordt gehandhaafd.

“Zoals we het publiek hebben beloofd, zal het gebruik van cannabis niet als een strafbaar feit worden beschouwd”, heeft hij gezegd laat de Times of Israel weten. “Het ontbreken van een beleid op dit gebied maakt in de praktijk veel normatieve burgers in Israël tot criminelen, schendt de rechten van het individu en ondermijnt het vertrouwen tussen burgers en wetshandhavers.”

Israël zou toch cannabis gaan legaliseren?

Israël is wereldwijd een koploper op het gebied van medicinale cannabis innovatie, maar vooralsnog is het nog niet gelukt cannabis te decriminaliseren (september 2021) of te legaliseren.

Het land kondigde in november 2020 een plan aan waarmee binnen 9 maanden tot legalisatie zou overgegaan kunnen worden. Maar tot dusver is het dus nog niet gelukt. Wel is er een eerste draft van het wetsvoorstel gepubliceerd. Alleen zijn er sindsdien verkiezingen geweest in Israël, waarbij andere partijen aan de macht zijn gekomen.