Minnesota is 23ste Amerikaanse staat geworden die cannabis legaliseert

Politici in Minnesota hebben cannabis legalisatie wetgeving goedgekeurd, waarna nu alleen een handtekening van de gouverneur ontbreekt. Hij heeft echter al aangegeven het wetsvoorstel te ondertekenen.

0
Minnesota
- Advertentie -

Het Huis en de Senaat van Minnesota hebben wetgeving goedgekeurd die het gebruik en de verkoop van cannabis legaliseert voor mensen van 21 jaar en ouder. Vorige week donderdag keurden de leden van het Huis het herziene wetsvoorstel goed met een stemming van 73 tegen 57. Op zaterdagochtend hebben ook de senatoren het wetsvoorstel goedgekeurd met een stemming van 34 tegen 32, waarmee het naar de gouverneur wordt gestuurd ter ondertekening. Die op Twitter al heeft aangegeven het wetsvoorstel te ondertekenen zodra het op zijn bureau ligt.

Update, 31 mei:

Wat maakt het cannabis legalisatie wetsvoorstel in Minnesota zoal mogelijk?

De bepalingen in het wetsvoorstel stellen volwassenen in staat om cannabis te kopen (tot twee ons (zo’n 60 gram) van door de staat erkende verkopers en/of 8 gram concentraat en 800 milligram aan eetbare producten), thuis te kweken (tot acht planten, waarvan er niet meer dan vier volwassen mogen zijn) en cannabis in bezit te hebben (tot twee pond, zo’n 900 gram, in privébezit). Het wetsvoorstel vergemakkelijkt ook de automatische beoordeling en schrapping van strafbladen voor personen die eerder veroordeeld zijn voor bepaalde overtredingen met betrekking tot cannabis.

Zodra de wet is ondertekend, mogen volwassenen vanaf 1 augustus 2023 legaal cannabis in bezit hebben. Staatsfunctionarissen zullen ook beginnen met het proces om in aanmerking komende strafbladen te beoordelen en te schrappen op dat moment.

Minnesota wordt daarmee de 23e staat die cannabisgebruik en -verkoop voor volwassenen legaliseert en reguleert. Het is de tweede staat die dit jaar wettelijk tot legalisatie overgaat.

Reactie NORML

“De meerderheid van de kiezers in Minnesota steunt het opheffen van het verbod op marihuana en het vervangen van dit mislukte beleid door legalisatie en regulering”, aldus Paul Armentano, adjunct-directeur van NORML, in een reactie.

“De goedkeuring van deze wetgeving is het resultaat van jarenlange grassroots-activisme door consumenten en belanghebbenden, waaronder Minnesota NORML. Sterker nog, het ontstaan van Minnesota NORML werd geïnspireerd door een politie-inval en daaropvolgende arrestaties wegens marihuana. Dit soort destructieve acties staan nu op het punt om in Minnesota tot een einde te komen.”

Amerikaanse staten volgen elkaar snel op met legaliseren cannabis: bijna op de helft

Afgelopen april legaliseerde Delaware als 22ste Amerikaanse staat cannabis, in november vorig jaar werd Missouri de 21ste Amerikaanse staat met legale wiet.

Daarmee is in bijna de helft van alle Amerikaanse staten cannabis voor recreatieve doeleinden legaal. Er zijn er in totaal 50, dus nog twee te gaan na Minnesota.

Met daarbij in het achterhoofd houdende dat in vergelijking met het homo huwelijk, dat op een vergelijkbare manier in steeds meer staten werd gelegaliseerd, toen de helft werd bereikt door een hoge rechter in heel het land werd gelegaliseerd.