Nedcann en KG Systems bouwen medicinale kwekerij in Noord-Macedonië

Het zou gaan om 'een van de grootste faciliteiten voor medicinale cannabisteelt in Europa'.

0
Noord- Macedonië cannabis legaliseren
- Advertentie -

De Nederlandse bedrijven Nedcann en KG Systems gaan samen met Balkan Greenhouse een medicinale cannabis kwekerij bouwen in Noord-Macedonië berichten ze op hun website.

Het zou gaan om ‘een van de grootste faciliteiten voor medicinale cannabisteelt in Europa’.

“Voor ons biedt deze samenwerking een beter inzicht in wat de telers nodig hebben en hoe we hen kunnen helpen en ons kunnen helpen om leveranciers te worden met kennis over telen. We gaan een kloof dichten die volgens ons bestaat tussen ons als technisch specialisten en de behoeften van de klant”, zegt Bernardo, een van de oprichters van KG Systems, in een bericht op de Nedcann website.

“Het bouwen van een faciliteit voor de binnenproductie van medicinale cannabis is een complex proces en vereist kennis op verschillende gebieden. Er is geen leerboek over hoe het moet. We zijn pioniers in deze branche, dus het feit dat we nauw kunnen samenwerken met de jongens die de technische oplossingen leveren, is een toegevoegde waarde voor het product dat we op de markt willen brengen,” legt Stephan, de oprichter en CEO van Nedcann, uit op de website. Aleksandar, manager bij Balkan Greenhouses vult aan: “We leveren graag onze bijdrage aan de medicinale cannabisindustrie. Het is de juiste keuze voor ons bedrijf om samen te werken met een premium teler zoals Stephan en hem te helpen zijn methoden te verbeteren.”

Medicinale cannabis legaal in Noord-Macedonië sinds 2016, volledige legalisatie volgt mogelijk ook

Noord-Macedonië staat de verkoop van medicinale cannabis toe in apotheken sinds 2016, toen de rechtse regering van de VMRO DPMNE aan de macht was.

Sindsdien zijn legale cannabisproducenten aan de slag gegaan, onder kritiek van sommige pro-cannabis-ngo’s dat de wet zo is gevormd dat kleine ondernemers de bedrijvigheid niet mogen betreden en alleen grotere investeerders laten profiteren.

Cannabis is echter niet volledig gedecriminaliseerd in Noord-Macedonië, maar mogelijk komt daar verandering in. Zo liet in 2020 de minister-president Zoran Zaev weten dat de regering overweegt om cannabis toe te staan ​​in cafés en horecagelegenheden in de hoofdstad Skopje en in andere toeristische hotspots, zoals de stad Ohrid aan het meer, om het toerisme een boost te geven en daarmee het economisch herstel op gang te krijgen wat nodig is als gevolg van de COVID-19 pandemie.