Nieuwe coffeeshop John & Co in wietproef gemeente Hellevoetsluis opent 13 juni

Dat is ongeveer op de dag dat de enige, huidige coffeeshop in Hellevoetsluis Barbershop dicht moet. De reden? Een sigaret in een asbak vier jaar geleden.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Er is hommeles in de gemeente Hellevoetsluis, dat als een van de tien gemeentes deelneemt aan het experiment gesloten coffeeshopketen. De burgemeester Milène Junius (CDA) zou in een besloten vergadering de gemeenteraad hebben verrast dat er een nieuwe coffeeshop komt in de vroegere open-haardenzaak op de Oostdijk vlakbij de afslag naar de Rijksstraatweg, vlakbij een woonwijk, aldus het Algemeen Dagblad.

Update, 24 maart 2023: Coffeeshop Hellevoetsluis moet na aanwijzing telers wijken voor ‘drive-thru’ shop

Update, 8 juli:

Update, 3 juni: 

Nieuwe, vervangende coffeeshop genaamd John & Co zou 13 juni al open gaan in Hellevoetsluis

Sterker nog, de nieuwe coffeeshop genaamd John & Co zou aanstaande 13 juni al de deuren openen. Ongeveer op de dag dat de enige, huidige coffeeshop in Hellevoetsluis Barbershop dicht moet. De reden? Een sigaret in een asbak vier jaar geleden. Maar de eigenaar van de Barbershop laat het er niet bij zitten en heeft al aangegeven de stap naar de rechter te gaan maken.

De twee evenementen, de sluiting van de een en de opening van de ander, hebben met elkaar te maken. Dat komt omdat Hellevoetsluis meedoet aan het wietexperiment als een van de tien gemeenten, maar als de huidige coffeeshop Barbershop wordt gesloten, dan is er geen coffeeshop meer over in de gemeente om de wiet te gaan verkopen.

Lokale politici zijn klaar met de burgemeester en willen ze het liefst direct zien vertrekken

In allerijl heeft de burgemeester een nieuwe coffeeshop (locatie) geregeld die net zo plots 13 juni al zou openen. Een bijzondere gang van zaken, zo blijkt uit de reactie van de raadsleden. “De burgemeester staat aan de lat als het gaat om de veiligheid, maar wij gaan als raad over de plek”, zei VVD-fractievoorzitter Dick Bosgieter tegen het Algemeen Dagblad. “Zo’n besluit ligt zo gevoelig met een woonwijk ernaast. Daarover moet de raad besluiten en wij willen die plek beslist niet.” De burgemeester zou ‘geen gele kaart, nee bijna dubbel geel, dus bijna rood’ verdienen.

“Voor IBH hangt de positie van de burgemeester aan een zijden draadje(…)”

Leider Rien Kap van de lokale partij IBH, de grootste fractie in de gemeenteraad, gaat hier in mee: “Voor IBH hangt de positie van de burgemeester aan een zijden draadje. Dit is onbehoorlijk bestuur. Wij verzetten ons tegen deze plek en zullen de bewoners ook helpen in hun verzet. Ik hoop dat we het in goede harmonie met de burgemeester oplossen, maar ze zal deze week echt met een goed feitenrelaas moeten komen. Dat hebben we van haar geëist.”

Daan Dankaart van oppositiepartij PvdA ziet net zoals zijn collega’s het liefst geen coffeeshop in een woonwijk, maar in het uitgaansgebied. Waar de huidige coffeeshop ligt, eigenlijk: “Dat is de beste plek. Bewoners daar weten wat ze kunnen verwachten, de parkeerplaats achter het gemeentehuis is ook ideaal voor de bezoekers. Kies je voor een woonwijk, dan moet je daar op z’n minst met de raad over praten.”

De burgemeester heeft inmiddels gereageerd via een woordvoerder dat ze de ontstane commotie betreurt.

Dit krijgt geheid nog een staartje…

Update, 2 juni, 12:46: