Nieuwe column Jan van Piekeren: ‘Uit de kast’

"Onze LHBTI gemeenschap is allang uit de kast en wij blowers zitten er nog steeds in," schrijft Jan van Piekeren in een nieuwe column.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Afgelopen week werd weer pijnlijk duidelijk dat de coffeeshop branche veel te weinig heeft gedaan om de liefde voor ons plantje, de afgelopen halve eeuw, te normaliseren. Terwijl blowend Nederland nog steeds te boek staat als ondersteuners van een criminele organisatie, viert onze LHBTI gemeenschap dat ze al 20 jaar met elkaar kunnen trouwen.

Toen ons gedoogsysteem in 1976 zijn intrede deed zaten we met onze homoseksuele medelanders nog samen in de kast

Het taboe om met iemand van hetzelfde geslacht de liefde te bedrijven was net zo groot als het taboe om een jointje rond te laten gaan

Het taboe om met iemand van hetzelfde geslacht de liefde te bedrijven was net zo groot als het taboe om een jointje rond te laten gaan. Nu bijna 50 jaar verder in de tijd is er misschien nog een verdwaalde gereformeerde weigerambtenaar, die geen twee mannen mag trouwen van het oude Testament, maar verder kan er al twintig jaar in het roze getrouwd worden.

Onze LHBTI gemeenschap is allang uit de kast en wij blowers zitten er nog steeds in. Terwijl de meeste beursgenoteerde bedrijven, in de rij staan om voor een godsvermogen, een boot te bemachtigen voor de Gayparade, moeten wij het doen met experimenten, die in 2029 worden geëvalueerd. Nee, de THC community heeft het dik verloren van de LHBTI community.  

Ik weet natuurlijk ook wel dat er nog steeds veel homofobe sentimenten in de lucht hangen; dat je als homostel nog steeds een behoorlijk risico neemt om hand in hand door de stad te wandelen, dat er nog steeds hemelaanbidders zijn die denken dat je na een paar weesgegroetjes genezen bent van je homoseksualiteit, maar de gelijke rechten worden nu zelfs toegevoegd aan Artikel 1 van de grondwet.

We moeten gewoon eerlijk zijn, als branche hebben we gewoon gigantisch geblunderd

We moeten gewoon eerlijk zijn, als branche hebben we gewoon gigantisch geblunderd. We moeten gewoon toegeven dat we via ontelbare websites de eigen parochie hebben bediend, maar niets hebben gedaan om de opinie te verzilveren. Hoe kan het toch dat er al jarenlang een ruime meerderheid van ons tolerante volkje voor reguleren is en klaar is met het criminaliseren van de gebruiker en dat er toch niets veranderd. Waarom is het niet gelukt om de 7 miljoen mensen die ooit geblowd hebben, maar zijn gestopt omdat ze kinderen kregen, een huis hebben gekocht of gestopt zijn met het roken van tabak en daarom ook geen cannabis meer nuttigen, te bereiken om verandering in te zetten?

Niet wijzen naar de gebruiker

Toen stichting VOC de geweldige Cannabis Bevrijdingsdagfestivals nog organiseerde, viel het me al op dat het aantal coffeeshops, die een touringcar hadden geregeld op drie vingers te tellen was. Ik heb in een halve eeuw nooit meegemaakt dat er geen grassprietje meer op het Malieveld stond omdat een miljoen cannabisgebruikers het zat waren om als tweederangs burgers te worden behandeld.  

Nee, je kan het de cannabis consument niet verwijten dat er niet genoeg is gedemonstreerd

En nou niet wijzen naar de gebruiker. Nee, je kan het de cannabis consument niet verwijten dat er niet genoeg is gedemonstreerd. Ten eerste denkt de helft van de gebruikers dat het allang geregeld is, dat vijf planten kweken legaal is en dat gedoogd en synoniem van legaal is. Ten tweede heeft de gemiddelde blower helemaal geen zin om op zijn vrije dag een treinkaartje te kopen om naar het Malieveld af te reizen en te demonstreren om een goedgevulde coffeeshophouder te vertegenwoordigen. Nog sterker, de gemiddelde blower gebruikt liever zijn vrije dag om bij te klussen, zodat hij zijn hobby kan blijven betalen.

Gewoon lekker zo doorgaan en bidden dat het volgende kabinet de wietexperimenten niet afblaast en blijven hopen dat de Wietwet van Vera Bergkamp, een meerderheid in de Eerste Kamer gaat halen. Als je niet in sprookjes gelooft, wordt het tijd dat we onze coming out hebben! Anders zit er niets anders op dan eeuwig in de kast te blijven zitten, de kastdeur op slot te draaien en de sleutel weg te gooien.

Jan van PiekerenJan van Piekeren is een zanger/tekstschrijver en partime coffeeshopmedewerker. Lees hier zijn vorige column over Mark Rutte.