Nieuwe Thaise premier wil cannabis alleen voor medische doeleinden toestaan

De nieuwe premier van Thailand Srettha Thavisin gaf in een recent interview aan het gebruik van cannabis te willen beperken tot alleen voor medische doeleinden.

0
Thailand cannabis
- Advertentie -

Thailand gaat het gebruik van cannabis beperken tot medische doeleinden. Dat heeft de nieuwe premier Srettha Thavisin gezegd in een interview met Bloomberg Television eerder deze maand. Thailand was vorig jaar het eerste land in Azië dat cannabis decriminaliseerde. Sindsdien zijn er duizenden cannabiswinkels in het land geopend.

Regering wil cannabisgebruik beperken tot medische doeleinden

Thavisin wil de cannabiswetgeving binnen zes maanden aanpassen. “De wet moet worden herschreven”, zei hij. “We kunnen cannabis alleen voor medisch gebruik reguleren. Er kan geen middenweg zijn voor recreatief gebruik.”

Het is nog niet duidelijk hoe de regering het cannabisgebruik precies wil gaan beperken. De Pheu Thai Party van Thavisin voerde vóór de verkiezingen een harde anti-drugscampagne en beloofde de legalisering van cannabis ongedaan te maken. De partij is nu in een coalitie met de Bhumjaithai Party van Anutin Charnvirakul, die juist voorstander is van een gereguleerde cannabisindustrie.

Cannabiswinkels schieten als paddenstoelen uit de grond in Thailand

Na de decriminalisering van cannabis zijn er in Thailand bijna 6.000 cannabiswinkels geopend. Deze winkels verkopen alles van cannabisbloemen tot olie-extracten met minder dan 0,2% tetrahydrocannabinol (THC), het psychoactieve bestanddeel van cannabis.

Recreatief cannabisgebruik is in Thailand niet verboden, maar het is wel verboden om in het openbaar te roken. Andere beperkingen zijn onder meer een verbod op het ‘veroorzaken van onaangename geuren’ in het openbaar, het verkopen aan zwangere vrouwen of mensen onder de 20 jaar en commerciële reclame.

Thaise boeren mogen cannabis ook vrij verbouwen na registratie bij de Food and Drug Administration. Lokale dispensary-eigenaren hebben ook geklaagd over ongecontroleerde import en lage prijzen.

Thaise cannabisindustrie niet onder de indruk van plannen regering

De cannabisindustrie is niet onder de indruk van de plannen van de regering om het cannabisgebruik te beperken. De medische voordelen van cannabis vervagen de grenzen tussen gezondheidszorg en recreatief gebruik, waardoor een verbod op recreatief gebruik onhaalbaar is, aldus Poonwarit Wangpatravanich, president van de Phuket Cannabis Association.

Een verbod zou ook de economische voordelen van het opkomende cannabis-toerisme in Thailand belemmeren en zou ook de dispensaries kunnen sluiten die al overal in het land zijn geopend, wat de populariteit van de regering mogelijk zou kunnen schaden, zei hij.

“Cannabis is hier om te blijven, maar in welke vorm is nog niet duidelijk”

“Meer regulering is goed, want we willen sowieso geen vrij spel”, zei Poonwarit. “Cannabis is hier om te blijven, maar in welke vorm is nog niet duidelijk.”

Rattapon Sanrak, oprichter van de cannabis-belangenbehartigingsorganisatie Highland Network, zei dat het classificeren van cannabis weer als verdovende middel, in plaats van het reguleren van de industrie, het risico inhoudt dat recreatief gebruik ondergronds wordt gedreven, waar nog minder controle zal zijn.

De regering van Thavisin heeft beloofd drugs uit de Thaise samenleving te “uitroeien”. De premier zei dat hij de “menace” binnen een jaar “beslissend zal verminderen”.

“Het drugs probleem is de laatste tijd wijdverbreid, vooral in het noordoosten en noorden van Thailand”, zei Thavisin. “En we hebben er geen ander probleem bovenop nodig.”