Oekraïne verwijdert cannabis van de lijst van verboden middelen

Cannabis en THC, inclusief oliën en extracten, zijn verwijderd van de lijst van verboden middelen in Oekraïne nadat het land medicinale cannabis legaliseerde.

0
Oekraïne medicinale cannabis
- Advertentie -

Op 24 mei heeft het Oekraïense Ministerie van Volksgezondheid aangekondigd dat cannabis, inclusief zijn oliën en extracten, is verwijderd van de officiële lijst van verboden middelen.

Daarnaast is tetrahydrocannabinol (THC) niet langer geclassificeerd als een gevaarlijke psychotrope stof waarvan de circulatie verboden is. In plaats daarvan staat THC nu op de lijst van gereguleerde verdovende middelen. Dit betekent dat het gebruik van THC is toegestaan voor educatieve, wetenschappelijke en technische doeleinden, waaronder de productie van verdovende middelen, psychotrope stoffen en farmaceutische producten voor toekomstige medische toepassingen.

Deze maatregel is cruciaal voor de implementatie van de onlangs aangenomen wet die medicinale cannabis legaliseert. Het decreet maakt het mogelijk om cannabisplanten te kweken, voornamelijk voor medische doeleinden, hoewel de teelt gereguleerd zal blijven.

Nieuwe wetgeving en toekomstige medische toepassingen

Op 16 januari heeft het Oekraïense parlement de wet aangenomen die medicinale cannabis legaliseert die later in februari werd ondertekend door president Zelenskiy. Deze wet treedt in werking op 16 augustus. Deze stap wordt gezien als een belangrijke vooruitgang in de gezondheidszorg van het land, met de verwachting dat medicinale cannabis een aanzienlijke impact zal hebben op de behandeling van verschillende aandoeningen. Voornamelijk voor voor kankerpatiënten, burgers met PTSS en gewonde soldaten.

Het Ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat de legalisatie van medicinale cannabis zal helpen bij het ontwikkelen van innovatieve behandelingen en dat het land nu in staat is om te profiteren van de beste en meest effectieve medische praktijken wereldwijd. Het decreet van 24 mei is een fundamentele stap in deze richting, waarbij het gebruik van cannabis en THC voor medische en wetenschappelijke doeleinden nu wettelijk is toegestaan.

Ondersteuning van de Nationale Veiligheidsraad

De Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne heeft op 12 juli 2023 aangedrongen op de aanneming van de wet betreffende de legalisatie van medicijnen op basis van medicinale cannabis.

Zij benadrukten het belang van het gebruik van de meest effectieve medische praktijken die wereldwijd beschikbaar zijn.

Nederland helpt Oekraïne bij verkennen medicinale cannabis toeleveringsketen

In september vorig jaar heeft de (inmiddels vertrokken) demissionaire minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers (D66) laten weten in een Tweet dat Nederland Oekraïne gaat helpen bij het verkennen van een toeleveringsketen van medicinale cannabis.