Onderzoek naar de wietjoint levert interessante onthullingen op

Zo bleek uit onderzoek dat het ontwerp van een joint een rol speelt, de wietdeeltjes zo klein mogelijk moet zijn en dat bij CBD joints meer werkzame stoffen vrijkwamen.

0
pure cannabis joint met witte as
Via Rens
- Advertentie -

Nieuw onderzoek suggereert dat het roken van cannabis met een hoog gehalte aan werkzame stoffen niet altijd de beste manier is om snel high te worden. Wetenschappers hebben ontdekt dat de hoeveelheid werkzame stoffen die in de mond van de gebruiker terechtkomt, grotendeels afhangt van het ontwerp van de joint.

Joint-ontwerp beïnvloedt de overdracht van werkzame stoffen

Onderzoekers van Delic Labs, een cannabis- en psilocybineonderzoeksfaciliteit in Vancouver, hebben zich afgevraagd of het gehalte aan werkzame stoffen wel de belangrijkste factor is voor het intoxicatie-effect van cannabis.

Zij hebben ontdekt dat het ontwerp van een joint een belangrijke rol speelt bij de overdracht van werkzame stoffen naar de mond van de gebruiker.

Het verbrandingsproces zorgt ervoor dat de werkzame stoffen in gasvorm vrijkomen, zodat de roker ze kan inhaleren. Het blijkt dat de grootte van de deeltjes in de joint van invloed is op de intensiteit en duur van de werking.

Kleine deeltjes leveren meer werkzame stoffen per hijs

De onderzoekers ontdekten dat bij zowel THC- als CBD-rijke cannabissoorten, het gebruik van de kleinste deeltjes (1 mm) resulteerde in de hoogste concentratie werkzame stoffen per hijs. Kleine deeltjes hebben een groter oppervlak en branden sneller en efficiënter. Hierdoor komt er meer van de werkzame stoffen vrij tijdens het inhaleren.

Ook bleek dat ongeacht de deeltjesgrootte, de hoogste concentratie werkzame stoffen aan het einde van de joint werd geleverd. Aan het begin van de joint kwamen er meer terpenen vrij, die verantwoordelijk zijn voor de smaak maar niet voor de werking. Dit suggereert dat een joint aan het begin de beste smaak biedt en aan het einde de sterkste concentratie werkzame stoffen levert.

CBD-rijke joints leveren meer werkzame stoffen op dan THC-rijke joints

Opvallend genoeg leverden CBD-rijke joints een veel hogere hoeveelheid werkzame stoffen dan THC-rijke joints. De CBD-rijke joints bevatten 200 tot 400 procent meer van de dominante werkzame stof. Hoewel dit fenomeen nog niet volledig begrepen wordt, zijn de onderzoekers geïntrigeerd door deze bevinding.

Verder onderzoek is nodig om variabelen zoals luchtvochtigheid, verbrandingsbron en dichtheid van het materiaal te onderzoeken en zo het effect van het ontwerp van een joint verder te begrijpen.

Lees ook de driedelige serie door Jef Martens die we vorig jaar publiceerden met in deel 1: anatomie van (joint) consumptie, deel 2: aanpassen van de tabak joint en deel 3: verder aanpassen van de joint.