Online petitie gestart om cannabis beleid Instagram te veranderen

Er is een petitie gestart om 1.000.000 handtekeningen te verzamelen om te eisen dat Instagram de strikte censuur van cannabis beëindigt.

0
instagram petitie cannabisindustrie
- Advertentie -

WeedTube, een van origine Amerikaans platform voor het delen van video’s over cannabis, maakte eerder deze week bekend in een persbericht dat het een petitie is gestart om 1.000.000 handtekeningen te verzamelen om te eisen dat Instagram de strikte censuur van cannabisgerelateerde inhoud beëindigt en de communityrichtlijnen bijwerkt om alle legaal opererende cannabisbedrijven gelijk te behandelen.

Legale cannabisindustrie eist betere regelgeving en beleid van Instagram

Zowel professionals in de cannabisindustrie als enthousiastelingen worden aangemoedigd om de petitie te ondertekenen om Instagram op te roepen de regelgeving bij te werken, en om een ​​”rondetafelgesprek” te organiseren met leiders in de cannabisindustrie over hoe we het beste op een eerlijke en gelijke manier vooruit kunnen gaan. Klik hier om de petitie te tekenen.

“We hopen dat deze petitie een dialoog op gang kan brengen tussen Instagram en de legale cannabisindustrie(…)”

Cannabis is gelegaliseerd voor gebruik door volwassenen in 18 staten en medisch in 36 staten van de Verenigde Staten en legaal in heel Canada, maar Instagram blijft de pagina’s van gelicentieerde en legale cannabisbedrijven opschorten en verwijderen wegens schending van hun vage en verouderde beleid dat “pogingen van individuen, fabrikanten en detailhandelaren verbiedt om te kopen, verkopen of verhandelen van cannabis”. Dit beleid wordt niet gelijkelijk gehandhaafd schrijven ze in het persbericht, waarbij grote multi-state bedrijven hun producten en locaties mogen promoten, terwijl kleinere, onafhankelijke operators de toegang tot hun Instagram-pagina’s verliezen, die in 2022 essentiële marketingtools zijn.

De petitie wordt geleid door WeedTube die in november voor de tweede keer de toegang tot hun Instagram-account verloor. “We hopen dat deze petitie een dialoog op gang kan brengen tussen Instagram en de legale cannabisindustrie om best practices te ontwikkelen, zodat we onze bedrijven op een veilige en professionele manier kunnen promoten”, zegt WeedTube-medeoprichter en creatief directeur Arend Richard in het persbericht. Richard, wiens YouTube-kanaal in 2018 werd verwijderd met bijna 200.000 abonnees vanwege cannabisinhoud, is een pleitbezorger geworden voor het beëindigen van online cannabiscensuur.

Instagram censureert ook legale Nederlandse cannabisbedrijven

Ook legale Nederlandse bedrijven worden geregeld verwijderd van Instagram, een van de meest populaire sociale media waar juist voornamelijk de cannabis cultuur en cannabisindustrie op aanwezig zijn.

Het opbouwen van accounts kost vaak jaren tijd en kunnen van de een op de volgende dag ineens verwijderd worden. Het probleem is dat het bedrijf, onderdeel van Facebook’s Meta, zijn eigen regels bepaald (het is geen overheidsinstantie uiteraard) en met het maken van een account geef je aan je aan deze regels te zullen houden anders volgen er consequenties.

Het bedrijf zou bijvoorbeeld toegang tot de accounts kunnen beperken tot staten en landen waar het legaal is, alhoewel dat technisch gezien niet in Nederland is. Omdat de accounts wereldwijd te bezoeken zijn, is dit alleen op dit moment niet mogelijk.

Een ander probleem is dat cannabis ook in de Verenigde Staten, waar Meta is gevestigd, nog steeds federaal (dus landelijk) illegaal is.