Tilray koopt $211 miljoen schuld van Hexo op en gaan samenwerken

Tilray gaat het kwakkelende Hexo helpen en neemt $211 miljoen dollar schuld over. Ook is een verdere samenwerking aangekondigd.

0
cannabis aandelen canada medicinale cannabis studie high tide british columbia legale cannabis winkels Village Farms Pure Sunfarms inheemse cannabisindustrie diversiteit aphria tilray fusie
- Advertentie -

Gisteren maakte Tilray (NASDAQ:TLRY) en Hexo (NASDAQ:HEXO) bekend dat de twee grote Canadese telers gaan samenwerken. Dat doet Tilray door onder andere 211 miljoen dollar aan schuld van Hexo over te nemen, maakte het bedrijf bekend in een persbericht.

Tilray schiet concurrent Hexo te hulp

“Mijn topprioriteit sinds ik in november toetrad, was om een ​​zeer uitdagende balans op te lossen als gevolg van de obligaties die eerder werden ingevoerd, en vandaag, na een uitputtende zoektocht naar alternatieven, kondigen we de meest optimale overeenkomst aan om de onze balans, waarde behouden voor aandeelhouders en HEXO voorzien van het kapitaal om ons The Path Forward-plan uit te voeren”, aldus Scott Cooper in het persbericht, HEXO President & CEO. “Deze strategische alliantie zal onze kosten helpen verlagen, onze stand-alone optionaliteit behouden en we kijken ernaar uit om binnenkort een definitieve overeenkomst te bereiken.”

“Wij geloven dat de voorgestelde transactie een win-winsituatie is voor Tilray Brands en HEXO(…)”

Irwin D. Simon, voorzitter en CEO van Tilray Brands, zei in het persbericht: “Wij geloven dat de voorgestelde transactie een win-winsituatie is voor Tilray Brands en HEXO, aangezien het een strategisch partnerschap zou lanceren tussen twee toonaangevende Canadese cannabisproducenten met complementaire merkenportfolio’s. Voor ons biedt het een pad voor zinvol toekomstig aandelenbezit van HEXO en stelt het ons in staat deel te nemen aan de koersstijging van HEXO terwijl het zijn groei-initiatieven blijft uitvoeren. We verwachten ook binnen twee jaar verdere besparingen op commerciële en productie-efficiëntie tot C$50 miljoen te realiseren, die gelijkelijk zouden worden verdeeld en ons in staat zouden stellen de leidende, goedkope Canadese producent te blijven. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met het managementteam en de raad van bestuur van HEXO om extra naamsbekendheid en aandeelhouderswaarde te creëren.”

“Het herstructureren van de schuld van HEXO is een cruciale eerste stap om het bedrijf in staat te stellen verder te gaan met zijn Path Forward-strategie en om aanzienlijke aandeelhouderswaarde te ontsluiten”, aldus Mark Attanasio in het persbericht, voorzitter van de raad van bestuur van HEXO. “Het bedrijf heeft de afgelopen twaalf maanden een verlammende overhang doorstaan ​​als gevolg van bestraffende aflossingen en verwaterde financieringen met korting, en we moesten dit probleem oplossen om positieve vooruitgang te boeken. Deze nieuwe deal bereikt dit en plaatst HEXO stevig op weg naar groei.”

Naast de geherstructureerde schuld heeft HEXO ook een overeenkomst getekend met KAOS Capital en haar partners om een ​​backstop van C$180 miljoen aan eigen vermogen te verstrekken aan het bedrijf, om de nieuw versterkte balans van HEXO te behouden en ervoor te zorgen dat alle belangen en operationele kosten worden in de toekomst gedekt.

“Onze eerste prioriteit was het herfinancieren van de schuld die het bedrijf was aangegaan”, zegt Adam Arviv in het persbericht, CEO van KAOS. “Door Tilray als strategische partner aan te trekken en de onhoudbare maandelijkse aflossingen te verlichten, hebben we HEXO in staat gesteld hun strategische plan te heroriënteren. Om onze steun te herhalen en het bedrijf de ruimte te geven om te groeien en zijn immense potentieel te realiseren, hebben we ook een substantiële backstop-toezegging gedaan, en daarbij hebben we veel vertrouwen in de nieuwe vooruitzichten van HEXO.”

Hexo gered van de ondergang?

Of Hexo hiermee gered is van de ondergang is natuurlijk de grote vraag. Het bedrijf is dichtbij verwijdering van de NASDAQ. Daarvoor zijn onder andere kostenbesparingsinitiatieven voor aangekondigd. Ook heeft het recent drie kweekfaciliteiten gesloten en heeft het een nieuwe CEO nadat de vorige CEO mede door een brief van een aandeelhouder is ontslagen.