Ook Frankrijk gaat HHC (Hexahydrocannabinol) verbieden op korte termijn

De Franse minister van Volksgezondheid benadrukte de noodzaak om het gebruik van HHC zo snel mogelijk te verbieden vanwege de sterke verslavingsgevolgen en psychotrope effecten.

0
Hexahydrocannabinol HHC
Structuur weergave van HHC (Hexahydrocannabinol)
- Advertentie -

Het synthetische cannabisderivaat hexahydrocannabinol (HHC) zal binnen enkele weken verboden worden, zo kondigde minister van Volksgezondheid François Braun aan op franceinfo op maandag 15 mei. Volgens de minister moet dit vrij verkrijgbare product “zo snel mogelijk” worden verboden. “Ik denk dat het een kwestie van weken is,” voegde hij eraan toe.

Hexahydrocannabinol, een opkomend synthetische cannabinoïde, zal binnenkort verboden worden in Frankrijk

Minister waarschuwt voor de wettelijke leemte rond de verkoop van HHC

“Het is een product dat recentelijk op de markt is gekomen, maar toch al oud is, dat al bekend is sinds de jaren 50, dat helemaal niet gebruikt werd omdat het niet in grote hoeveelheden natuurlijk voorkomt, maar het is een product dat een gat in de markt verovert. Deze deur moet nu snel gesloten worden,” aldus de minister.

In de vorm van snoepjes, wiet, hasj, olie en vloeistof voor elektronische sigaretten, is de synthetische cannabinoïde die verkregen wordt door hydrogenering te verkrijgen. De moleculaire structuur is vergelijkbaar met THC, de werkzame stof in cannabis, die verboden is in Frankrijk. “Het is overduidelijk een product dat sterke verslaving en significante psychotrope effecten veroorzaakt,” benadrukte François Braun.

Classificatie van HHC als verdovend middel wordt verwacht na advies van ANSM

Er bestaat een juridisch vacuüm rond deze stof, die steeds meer online en in veel gespecialiseerde winkels wordt verkocht, die de afgelopen jaren zijn geopend. Volgens de minister is er “een gat in het systeem dat snel gedicht moet worden om deze ongewone vrije verkoop te stoppen”. “Ze maken gebruik van een hiaat (…) in de classificatie,” hekelde de minister. “Ze worden niet ingedeeld als verdovende middelen. Ik denk eerlijk gezegd dat ze dat snel zullen zijn,” voegde hij eraan toe, in afwachting van advies van het Nationaal Agentschap voor de Veiligheid van Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (ANSM).

Verbod zal Frankrijk het 11e Europese land worden dat HHC verbied

Het verbod, dat naar verwachting in de komende weken wordt ingevoerd, zal van Frankrijk het 11e Europese land maken dat actie onderneemt om HHC nog dit jaar te verbieden of te reguleren. Zo werd het recentelijk in Oostenrijk verboden, nog net voor de waarschuwing van het EMCDDA.

In januari heeft het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland ‘ten strengste afgeraden‘ om HHC-producten (Hexahydrocannabinol) te vermarkten.