Ook Nijmegen en Arnhem bevestigen start wietexperiment op 17 juni

Vanaf 17 juni zullen ook de coffeeshops in Nijmegen en Arnhem wiet en hasj mogen gaan afnemen van de wietproef telers.

0
documentaireserie Cannabis helmond Project C
- Advertentie -

Nadat Zaanstad vorige week bevestigde, berichtte de Gelderlander eind vorige week dat vanaf 17 juni ook de coffeeshops in Nijmegen en Arnhem wiet en hasj zullen mogen gaan afnemen van de telers.

Update, 28 mei 2024: Overheid publiceert update tijdlijn wietexperiment met start overgangsfase op 17 juni

Eerst de overgangsfase, 16 september volgende fase wietexperiment

Gedurende de eerste drie maanden, die als overgangsfase worden beschouwd, mogen coffeeshops nog hun huidige gedoogde voorraad verkopen naast het gereguleerde aanbod.

Vanaf 16 september start de volgende fase, waarbij coffeeshops uitsluitend wiet en hasj van legale telers mogen verkopen.

Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid en kwaliteit van het legale aanbod; indien nodig, kan deze datum worden uitgesteld.

Beperkingen en controles

Het Coffeeshop Platform Nijmegen (CPN) toont zich positief over het experiment, al erkennen zij dat er nog stappen te zetten zijn. Zo bleek uit Tilburg en Breda dat het aanvankelijke maximum van een halve kilo legaal geteelde wiet bleek onvoldoende voor de vraag, waarna vanaf maart de gemiddelde weekvoorraad in huis mocht zijn.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft eerder aangegeven dat de huidige gedoogconstructie met coffeeshops onwenselijk is en de wietproef een stap in de goede richting kan zijn.

Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls ondersteunt het wietexperiment, maar temperde eerder de verwachtingen: “Criminelen stappen heus niet over op kauwgomballen. In Nederland wordt vooral voor de export geteeld. Slechts een gering deel belandt in de coffeeshops.”

Dat wat hij zegt over de export is overigens niet waar.  De exportmythe is al lang en breed door het NRC in 2015 uitgemeten als onwaar: de feiten zijn geheel naar wens.