Opinie: regulering van edibles zou ongelukken zoals in Den Haag verminderen

In een opiniestuk betoogt Mauro dat de regulering van edibles ongevallen zoals afgelopen weekend in Den Haag met zes kinderen zou kunnen beperken.

0
THC edibles
Enkele THC edibles op de markt.
- Advertentie -

Wie gisteren het nieuws ging lezen op een van de vele websites, zal het verhaal niet zijn ontgaan over een groep van zes kinderen die onwel zouden zijn geworden door edibles met THC. Daar had ik een puur feitelijk artikel aan kunnen wijden, maar ik wil er toch liever wat over zeggen in een opiniestuk. Ondanks dat het op dit platform natuurlijk preken voor eigen parochie is.

Kinderen horen niet edibles in hun handen te krijgen: wie is er eigenlijk schuldig?

Ten eerste is het tragisch dat kinderen überhaupt in aanraking komen met drugs in het algemeen, in dit geval edibles met THC. Het zou niet mogen gebeuren, maar helemaal uitsluiten kan je nooit.

Of het nu edibles zijn of andere drugs: zelfs een bierfabrikant kan niet voorkomen dat een minderjarige bier drinkt. Dat is de taak van het omgeving van het kind en dan met name de ouders. De schuld ligt dus niet bij de fabrikant, ook al zijn het snoepjes met THC.

Ook niet bij de coffeeshop. Want wie zegt dat de edibles zijn verkregen in een coffeeshop? Misschien komen ze wel van de zwarte markt. Of waren ze gemaakt door de ouders zelf. Of kwamen ze uit de Verenigde Staten of Canada, waar weliswaar legale markten zijn, maar toch vinden edibles die niet op deze markten terecht kunnen hun weg naar de rest van de wereld.

Steekproef is wel heel matig

Verder vond ik wel opvallend aan de berichtgeving bij de NOS dat er te lezen valt in de laatste paragraaf:

“Bij twee kinderen werd een speekseltest afgenomen om na te gaan of ze drugs hadden gebruikt. Bij een van hen was de uitslag positief.”

Huh, dus uit die steekproef concluderen ze dat ze allemaal edibles op hebben?

Goed, daar moeten we dan maar vanuit gaan.

Voorval is extra reden tot regulering van edibles

Hoe dan ook, het hele voorval is maar weer eens reden tot regulering.

Niet dat je daarmee dergelijke voorvallen helemaal (daarmee doelende op 100%) kan voorkomen, maar je zou kunnen denken aan kindveilige verpakkingen, het niet toestaan van edibles die lijken op snoepjes voor kinderen, het überhaupt toestaan van het maken van edibles (zou een eerste stap moeten zijn) en het verplicht stellen tot de dosering op de verpakking te zetten (iets dat ik in een column gisteren ook al betoogde) om maar een paar dingen te noemen.

Op dit moment is het namelijk een wilde westen op de edibles markt en vliegen ze bijna letterlijk je om de oren als je wel eens op een cannabis evenement komt de laatste tijd.

Maar zolang er helemaal geen regelgeving komt vanuit de overheid, behoren dergelijke ongevallen nu eenmaal tot de mogelijkheden.

Mogelijk komen er nog raads- of kamervragen. Misschien geluk bij een ongeluk dat de politiek zomerreces heeft tot 4 september. Maar als er dan al vragen worden gesteld, laten we hopen dat het gaat over regulering. Want regulering zou het aantal ongevallen kunnen beperken.