De strijd om de Nederlandse edibles markt lijkt nu echt te zijn losgebarsten

In een nieuwe column praat Mauro je bij over zijn recentelijk ervaringen met edibles en geeft hij edibles producenten advies.

0
- Advertentie -

Wie de laatste paar jaar wel eens een cannabis evenement heeft bezocht, het zijn er niet zo veel meer maar toch, kan het niet zijn ontgaan dat er in de uitgedeelde goodiebag een of meerdere edibles zaten. Tenminste, als ze niet gewoon zijn uitgedeeld.

Edibles gebruik ik het liefst om te helpen bij het in slaap vallen

Nu ben ik ook niet de grootste fan van edibles, maar zo nu en dan wil ik er wel eentje proberen. Daarbij moet ik ook zeggen dat het lang geleden is dat ik een voor mij grote dosis heb genomen. Daarmee doelende op 50mg of meer.

Lang heb ik namelijk gezocht naar de perfecte dosering voor mij om te helpen bij het slapen. Die lijkt zo’n 20mg te zijn. Iets minder kan ook uiteraard, maar ietsje meer (of het dubbele) en dan werkt het averechts bij het in slaap vallen.

Wat me dan ook frustreert is dat ik nog steeds edibles zie en in mijn handen krijg gedrukt waar géén dosering op staat.

Meer experimenten met verschillende soorten edibles

Wat anderzijds wel een positieve ontwikkeling is, is dat er eindelijk meer geëxperimenteerd wordt met edibles. Het is niet meer alleen meer de spacecake, maar er zijn tegenwoordig ook gummies, lollies, chocolaatjes en ga zo maar door.

Het is echter verboden om cannabisboter te maken of cannabis te concentreren tot hasjolie, waarna accuraat deze soort edibles gemaakt kunnen worden. Beiden worden namelijk gerekend tot lijst I van de Opiumwet. Het maken van deze boter of olie is daarnaast het ‘verwerken’ van een lijst II middel, en dus ook verboden.

Dat verandert ook niet met het Experiment gesloten coffeeshopketen. Zo valt op de rijksoverheid website te lezen:

Coffeeshops mogen alleen edibles (eetbare hennepproducten, bijvoorbeeld spacecake) verkopen die zijn gemaakt met ‘rauwe’ hennep. Daarmee verandert er niets ten opzichte van de huidige situatie. De edibles moeten tijdens het experiment wel bereid en verpakt worden door de telers. Het is voor coffeeshops verboden om edibles te verkopen die zijn gemaakt met extracten van hennep.

Frustrerend natuurlijk, want coffeeshops buiten het experiment gaan gewoon door met het verkopen van edibles die wél met de nieuwe technieken worden bereid.

Opkomst HHC-edibles zorgelijk

Zorgelijk naar mijn mening is echter dat er ook steeds meer HHC-producten op de markt lijken te komen, ondanks dat het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland eerder dit jaar ‘ten strengste afraad‘ om HHC-producten (Hexahydrocannabinol) te vermarkten.

Ja, technisch gezien is het misschien toegelaten, maar dat betekent niet dat je dit moet doen of willen.

Laat staan de toeristenwinkels in Amsterdam, waarvan eerder dit jaar een aantal werd gesloten, die allerlei ‘cannabis’ producten aanbieden waar werkelijk geen THC in zit, maar HHC of andere cannabinoïden (als er al cannabinoiden in zitten). Zelf kom ik nooit in deze winkeltjes uiteraard, maar via Reddit zie ik wel eens toeristen die er nog steeds in trappen.

Zorg dat dosering op verpakking staat

Mocht je ondanks alles je toch bezig houden met edibles, zorg er dan alsjeblieft voor dat de dosering op de verpakking staat. En ondanks de mogelijke verleiding, blijf weg van HHC en/of andere cannabinoïden.

Lees ook: Opinie: regulering van edibles zou ongelukken zoals in Den Haag verminderen