De Luxemburgse overheid heeft nieuwe richtlijnen aangekondigd voor medicinale cannabis, die vanaf 1 januari 2025 in werking treden. De richtlijnen maken het onmogelijk voor patiënten om nog gedroogde cannabis toppen als medicijn te krijgen, wel als andere producten. De veranderingen hebben direct kritiek ontvangen van patiënten en belangenorganisaties zoals Cannamedica bericht RTL Luxemburg. Volgens woordvoerder Line Olinger zullen de alternatieven minder effectief zijn door verschillen in THC-gehaltes, waarbij de juiste doseringen extreem afhankelijk zijn van individuele behoeften.
Veranderende medicatie brengt uitdagingen met zich mee
Een van de meest controversiële maatregelen is namelijk het verbod op het gebruik van THC-rijke wiettoppen, samen met een beperking van de maximale maandelijkse voorschrijving tot 60 gram. Olinger wees erop dat het aanpassen aan nieuwe medicatie een langdurig en complex proces kan zijn. Ze noemde de nieuwe regelgeving “suboptimaal en oneerlijk” voor patiënten die afhankelijk zijn van het huidige programma.
Daarnaast sprak Olinger haar zorgen uit over de toekomst van het programma. Ze hoopt dat misvattingen binnen de gezondheidsdirectie niet zullen leiden tot de volledige afschaffing van medicinale cannabis.
Minister Deprez benadrukt noodzaak van controle
Tijdens de aankondiging verklaarde minister van Volksgezondheid Martine Deprez dat er tot op heden geen wetenschappelijk bewijs is voor de “wijdverbreide effectiviteit of meerwaarde” van medicinale cannabis. De regering wil naar eigen zeggen misbruik minimaliseren en de controle op medicinale cannabis aanscherpen.
Patiënten en belangenorganisaties vrezen echter dat deze maatregelen de toegang tot effectieve behandelingen ernstig zullen beperken. De komende maanden zullen waarschijnlijk bepalend zijn voor de discussie over de toekomst van medicinale cannabis in Luxemburg.