Gaat een persoon cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseren in Oostenrijk?

Eerder gingen Zuid Afrika, Georgië en Mexico al Oostenrijk voor door het verbod op cannabis voor persoonlijk gebruik ongrondwettig te verklaren.

0
oostenrijk cannabis legaliseren rechtszaak grondwettelijk hof grondwet Paul Burger
Rechts Paul Burger, aanleiding voor de rechtsgang. Screenshot via zijn website https://www.craftculture.eu/freedom
- Advertentie -

Interessant verhaal uit Oostenrijk waar een persoon zijn zaak over het persoonlijk gebruik van cannabis zal laten voorkomen bij het Oostenrijkse Grondwettelijk Hof in de tweede helft van dit jaar.

Waar het allemaal mee begon

Paul Burger, een 26-jarige man uit Wenen werd eind 2020 met een half opgerookte joint betrapt door twee politieagenten in burger.

“Is het niet mijn beslissing of ik cannabis gebruik?”

“Is het niet mijn beslissing of ik cannabis gebruik?” had Burger verklaard in zijn individuele verzoekschrift ingediend bij het Oostenrijkse Grondwettelijk Hof. Hij wordt bijgestaan door de Weense advocaat Dr. Helmut Graupner, een bekende pleitbezorger voor gelijke en persoonlijke rechten. Eerder vocht de advocaat met succes het verbod op het homohuwelijk in Oostenrijk aan.

Burger heeft ook een website online met daarin meer informatie over zijn zaak. Daar kan je overigens ook doneren voor de goede zaak.

Heeft het initiatief van Paul Burger kans van slagen?

Dat is natuurlijk de grote vraag. Eerder gingen Zuid Afrika, Georgië en Mexico al Oostenrijk voor door het verbod op cannabis voor persoonlijk gebruik ongrondwettig te verklaren waarmee cannabis de facto is gelegaliseerd. Voor thuis, althans.

Verder is het moeilijk te zeggen. Duidelijk is wel dat hij een serieuze advocaat in de arm heeft genomen die eerder succes heeft gehad.

Kan een dergelijke rechtszaak ook in Nederland?

Ik hoor je als lezer al denken. Maar nee, dat kan helaas niet. In Nederland kan er niet aan de grondwet worden getoetst. Rechters hebben niet de bevoegdheid te toetsen of wetten in overeenstemming zijn met onze Grondwet. Dat staat in artikel 120 van diezelfde Grondwet.

Hoe het momenteel er voor staat met cannabis wetgeving in Oostenrijk

Mensen mogen de plant niet consumeren, kopen, verkopen of kweken. Toch is er een bloeiende, vooral growshop industrie. Cannabisplanten mogen namelijk wel groeien en verkocht worden in het land, maar niet bloeien. Eerder maakte Cannabis News Network daarover al een reportage in 2014. Het land staat teelt voor medicinale doeleinden toe, maar wordt alleen streng gecontroleerd door zijn gezondheidsagentschap AGES.

Het wel laten bloeien, en daarmee het kweken van THC, is ten strengste verboden en kan leiden tot gevangenisstraffen tot een jaar en boetes. De verkoop ervan leidt tot hogere boetes en gevangenisstraffen, en zelfs betrapt worden met kleine hoeveelheden kan problemen opleveren voor de gebruiker.

Alhoewel sinds 2016 een persoon die wordt betrapt met een kleine hoeveelheid cannabis slechts kleine boetes zal krijgen, vergelijkbaar met verkeersovertredingen.

Ook is CBD wiet er legaal en overal verkrijgbaar, vergelijkbaar met Zwitserland.

Cannabis Industrie Awards 2023