Studie met 90.000 samples bevestigd: Indica/Sativa labels zijn onzin

Het is alweer de derde studie die labels als Indica, Sativa en Hybride onderuit haalt. Soortjes verschillen daarnaast ook flink per kweker. Maar er is ook ruimte voor vernieuwing.

0
Studie met 90.000 samples bevestigd: Indica/Sativa labels zijn onzin
- Advertentie -

Als je al even meedraait in de cannabisindustrie, zal de discussie rondom het labelen van Indica en Sativa aan wiet soortjes je niet zijn ontgaan. Het leek een makkelijke manier om aan te geven of wiet je meer actief maakte (Sativa) of meer ‘in-da-couch’ relaxt zou maken (Indica). Ook zou het twee distincitive soorten cannabis zijn, waar Sativa lang gerekt is met lange bladeren. Terwijl Indica klein met brede bladeren zou zijn. Maar daar blijkt niets van waar, blijkt maar weer uit nieuw onderzoek met 90.000 samples van de Universiteit van Colorado in Boulder.

Grootste analyse van de chemische samenstelling van cannabisproducten ooit

Het onderzoek, gepubliceerd op 19 mei in het tijdschrift PLOS One, vormt de grootste analyse tot nu toe van de chemische samenstelling van cannabisproducten.

“Dit is een echte uitdaging voor een industrie die zichzelf probeert te professionaliseren”

Het stelt vast dat commerciële labels “niet consistent overeenkomen met de waargenomen chemische diversiteit” van het product. De auteurs pleiten nu voor een etiketteringssysteem dat lijkt op het “paneel met voedingsfeiten” van de Food and Drug Administration voor voedsel.

“Onze bevindingen suggereren dat het heersende etiketteringssysteem geen effectieve of veilige manier is om informatie over deze producten te verstrekken”, zegt co-auteur Brian Keegan, een assistent-professor Informatiewetenschappen aan CU Boulder. “Dit is een echte uitdaging voor een industrie die zichzelf probeert te professionaliseren.”

What’s in a name

Ze zijn ook vrij om hun product te noemen wat ze willen.

“Een boer kan niet zomaar een appel oppakken en besluiten om het een Red Delicious te noemen(…)”

“Een boer kan niet zomaar een appel oppakken en besluiten om het een Red Delicious te noemen. Een bierfabrikant kan niet zomaar willekeurig zijn product een Double IPA etiketteren. Er zijn normen. Maar dat is niet het geval voor de cannabisindustrie,” zegt co-auteur Nick Jikomes, directeur van wetenschap en innovatie voor Leafly.

Om een ​​idee te krijgen hoe gelijkaardige producten met dezelfde naam in het hele land werkelijk zijn, heeft Keegan samengewerkt met Jikomes en twee andere cannabiswetenschappers om geavanceerde datawetenschapstools toe te passen op een enorme database met chemische analyses die Leafly heeft samengesteld uit cannabistestcentra.

“het is waarschijnlijk dat een monster met het label Indica een niet te onderscheiden terpeensamenstelling zal hebben als monsters met het label Sativa of Hybride”

Na het sorteren van ongeveer 90.000 monsters uit zes staten op basis van hun cannabinoïde- en terpeensamenstelling, ontdekten de onderzoekers, niet verrassend, dat de overgrote meerderheid van de cannabinoïden in recreatieve cannabis de psychoactieve THC is.

En toen ze de monsters nauwkeuriger bekeken, inclusief het terpeengehalte, ontdekten ze dat producten de neiging hebben om in drie verschillende categorieën te vallen: die met een hoog gehalte aan terpenen caryofylleen en limoneen; die hoog in myrceen en pineen; en die met een hoog terpinoleen en myrceen.

Maar die categorieën komen niet helemaal overeen met het Indica-, Sativa- en Hybride etiketteringsschema.

“Met andere woorden,” schreven de auteurs, “het is waarschijnlijk dat een monster met het label Indica een niet te onderscheiden terpeensamenstelling zal hebben als monsters met het label Sativa of Hybride.”

Soortjes verschillen ook nog eens per kweker en er is nog steeds ruimte voor vernieuwing

Ook verschilt het per soortje hoeveel ze afwijken van verschillende producten. Zo bleek White Tahoe Cookies aardig overal overeen te komen, maar bleek Durban Poison toch echt iedere keer anders te zijn.

Uit de studie bleek ook dat de bestaande recreatieve cannabis die beschikbaar is in de Verenigde Staten vrij homogeen is, met voldoende ruimte om nieuwe soortjes met verschillende chemische profielen te innoveren.

Derde studie nu al die de labels Sativa, Indica en Hybride onderuit halen

Nadat eerder in 2016 onderzoeker Ethan Russo al publiceerde over dat er wetenschappelijk niets voor het verschil tussen ‘Sativa’ en ‘Indica’ is te zeggen, publiceerde vorig jaar onderzoekers van de Dalhousie University in Canada, Wageningen University & Research en Bedrocan hun eigen studie met dezelfde strekking.

Cannabis Industrie Awards 2023