Peiling bevolking Marokko vindt grote steun legalisatie voor economie

86% van de ondervraagden Marokkanen zei dat het legaliseren van cannabis zou bijdragen aan de economische ontwikkeling.

0
Marokko cannabis hasj medicinale cannabis industriële hennep
- Advertentie -

Ook in Marokko speelt de legalisatie van cannabis al een tijdje. Nog niet zo lang ging het kabinet akkoord met een cannabis legaliseringsvoorstel. Een recente peiling onder de Marokkaanse bevolking vond daarnaast grote steun voor de plannen.

Marokkanen zien legalisering van cannabis wel zitten

De Economische, Sociale en Milieuraad (CESE) ondervroeg 1.054 personen in de leeftijd van 18-69 jaar over het legaliseren van cannabis als onderdeel van haar 2020-rapport (PDF) over de sociaaleconomische situatie van Marokko in het afgelopen jaar.

Het onderzoek heeft tot doel de houding en perceptie van Marokkaanse burgers ten aanzien van cannabis te identificeren en de waargenomen effecten van de legalisering van het gebruik van cannabis voor therapeutische en industriële doeleinden te bepalen.

86% van de ondervraagden zei dat het legaliseren van cannabis zou bijdragen aan de economische ontwikkeling

86% van de ondervraagden zei dat het legaliseren van cannabis zou bijdragen aan de economische ontwikkeling, terwijl 61% van de ondervraagden meende dat gebieden waar cannabis wordt verbouwd, moeten worden ondersteund met openbare investeringen in infrastructuur, waaronder de aanleg van wegen, ziekenhuizen, scholen, enz.

Aan de andere kant bleek uit het onderzoek dat 47% van mening is dat cannabis een negatief effect heeft op het milieu, terwijl 77% van hen zei dat het gebruik ervan schadelijk of ongezond is.

91% van de deelnemers aan het CESE-onderzoek voegde eraan toe dat de teelt van cannabis de enige bron van inkomsten is voor gezinnen die werken aan de productie van cannabis, voornamelijk in de Rif-regio in het noorden van Marokko, waar het kweken van cannabis al lang wordt getolereerd.

94% van de ondervraagden beschouwt cannabis als historisch geworteld in Marokko, en 79% is van mening dat de teelt ervan moet worden gelegaliseerd.

Nog geen legalisering van hasj in Marokko

De legalisering van hasj is geen onderdeel van de zevendelige cannabis legaliseringswet van Marokko helaas, ondanks de, volgens bronnen, miljarden die er in worden verdiend. En de steun die er onder de bevolking dus is voor de legalisering.

Sterker nog, de kans is groot dat deze wetgeving het de overblijvende boeren die toch liever hasj willen produceren in de plaats van medicinale cannabis of industriële hennep, moeilijker gaat maken.

Als de nabijgelegen boer industriële hennep zaait in plaats van THC-houdend zaad, zal deze hennep dit THC-houdende zaad bevruchten wat de kwaliteit van de hasj niet ten goede komt. Helemaal wanneer uit de hasj oogst de zaden worden gefilterd die een kruising zijn tussen hennep en de zaden met THC.

De wetgeving kan ook meer geld vrij maken voor de opsporing en vervolging van de overgebleven hasj boeren.