Peiling: Ruim tweederde Amerikanen voorstander van cannabis legalisatie

In totaal zijn 2 op de 3 Amerikanen voorstander van het legaliseren van cannabis, en de meesten zeggen dat het gebruik ervan minder gevaarlijk is dan alcohol of tabak.

0
Canopy Growth CEO legale cannabis verkoop maine nebraska Amerikaanse verkiezingen cannabis legalisatie amerikaanse congres more act georgia
- Advertentie -

Het besluit van president Joe Biden om een ​​algemene gratie te verlenen aan iedereen die in de federale rechtbank is veroordeeld voor eenvoudig bezit van cannabis, is volgens de Monmouth University peiling met brede publieke goedkeuring ontvangen. In totaal zijn 2 op de 3 Amerikanen voorstander van het legaliseren van cannabis, en de meesten zeggen dat het gebruik ervan minder gevaarlijk is dan alcohol of tabak.

68% van de Amerikanen voorstander van de legalisering van cannabis

In totaal steunt tweederde (68%) van de Amerikaanse bevolking het legaliseren van het bezit van kleine hoeveelheden cannabis voor persoonlijk gebruik. Dit omvat 76% van de Democraten en 73% van de onafhankelijken, samen met 52% van de Republikeinen. Naar leeftijd is de steun het hoogst bij personen onder de 35 jaar (87%), maar ook bij de meerderheid van de 55-plussers (53%). Steun voor het legaliseren van cannabis is vergelijkbaar per ouderlijke status en per afkomst.

“Peilingen uit verschillende bronnen tonen aan dat de steun voor legalisering van cannabis de afgelopen twintig jaar constant is toegenomen(…)”

Evenzo keurt 69% van de Amerikanen het goed dat Biden gratie verleent aan mensen die zijn veroordeeld op federale aanklachten wegens eenvoudig bezit van cannabis. Ook al weten maar weinigen hoeveel gratie er daadwerkelijk is verleend. Ongeveer een vijfde tot een kwart denkt dat dit aantal ofwel minder dan 1.000 veroordelingen (25%), tussen 1.000 en 10.000 (26%) of meer dan 10.000 (21%). Nog eens 29% waagt zich niet aan een gok. Gepubliceerde rapporten schatten dat meer dan 6.500 federale veroordelingen werden vergeven, plus een extra aantal lokale veroordelingen in Washington, DC.

“Peilingen uit verschillende bronnen tonen aan dat de steun voor legalisering van cannabis de afgelopen twintig jaar constant is toegenomen. De actie van Biden komt overeen met hoe de overgrote meerderheid van de Amerikanen over deze kwestie denkt”, zegt Patrick Murray in het persbericht, directeur van het onafhankelijke Monmouth University Polling Institute.

(…)De actie van Biden komt overeen met hoe de overgrote meerderheid van de Amerikanen over deze kwestie denkt”

De meeste Amerikanen (54%) zeggen dat het legaliseren van cannabis geen invloed zou hebben op het aantal andere drugsdelicten. Een op de vier (25%) gelooft dat dit zou leiden tot een toename van andere drugsdelicten, terwijl 16% gelooft dat deze misdaden daadwerkelijk zouden afnemen als cannabis zou worden gelegaliseerd.

Slechts 3 op de 10 zegt dat cannabisgebruik een zeer ernstig (15%) of matig ernstig (16%) probleem is in het land van vandaag. De opvatting dat dit op zijn minst een matig ernstig probleem is, wordt eerder door Republikeinen (48%) bevonden dan door Democraten (23%) of onafhankelijken (26%). Ook hebben 55-plussers (47%) veel meer kans dan mensen onder de 35 (14%) om er zo over te denken.

Een meerderheid (54%) van het publiek is van mening dat alcoholgebruik gevaarlijker is dan cannabis en een meerderheid (45%) zegt hetzelfde over tabaksproducten versus cannabis Weinigen zijn van mening dat cannabis gevaarlijker is dan een van deze stoffen – 7% in vergelijking met alcohol en 13% in vergelijking met sigaretten en sigaren. Iets minder dan 4 op de 10 denkt dat het gebruik van cannabis even gevaarlijk is als het gebruik van een van de andere middelen – 38% voor alcohol en 38% voor tabak.

Meer dan de helft van de Amerikaanse volwassenen heeft ooit cannabis gebruikt

Meer dan de helft (54%) van de Amerikaanse volwassenen geeft aan ooit cannabis te hebben geprobeerd, waaronder vergelijkbare aantallen Republikeinen (51%), Democraten (54%) en onafhankelijken (56%). Het is niet verwonderlijk dat mensen met persoonlijke ervaring met het gebruik van cannabis (86%) meer voorstander zijn van legalisatie dan degenen die het nog nooit hebben geprobeerd (47%) – hoewel bijna de helft van deze laatste groep nog steeds aan de kant van legalisatie valt.

De Monmouth University Poll werd van 13 tot 17 oktober 2022 telefonisch afgenomen bij 808 volwassenen in de Verenigde Staten. De vraagresultaten in deze publicatie hebben een foutenmarge van +/- 5,2 procentpunten voor de volledige steekproef. De peiling werd uitgevoerd door het Monmouth University Polling Institute in West Long Branch, NJ.