Petitie tegen komst coffeeshop naar Hoogeveen door CDA, CU en SGP

De christelijke partijen CDA, CU en SGP in Hoogeveen zijn een petitie tegen de komst van een coffeeshop gestart en verspreiden daarmee nepnieuws.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De gemeente Hoogeveen staat op het punt de komst van een coffeeshop toe te staan, wat lokale fracties van het CDA, de ChristenUnie en de SGP in groot protest heeft gebracht. Zij zijn een petitie gestart, waarin zij hun bezorgdheid uiten over de normalisatie van softdruggebruik en de mogelijke gevolgen daarvan voor de jeugd in de gemeente.

Plannen vergevorderd

Momenteel staat de regelgeving in Hoogeveen de vestiging van een coffeeshop nog niet toe. Vorig jaar diende de VVD een motie in om de mogelijkheden te onderzoeken voor de oprichting van een dergelijke voorziening.

Destijds stemde een meerderheid in met dit voorstel, en de plannen zijn sindsdien in een vergevorderd stadium.

De gemeente Hoogeveen is momenteel bezig met het ontwikkelen van beleid om de komst van een coffeeshop mogelijk te maken.

Selectieprocedure en gedoogverklaring

Het voorgenomen beleid voorziet in de toelating van één coffeeshop, in eerste instantie gelegen in de nabijheid van het stadscentrum of winkelcentra.

Aspirant-ondernemers die een dergelijke onderneming willen beginnen, dienen zich te melden bij de gemeente, waarbij zij onderworpen worden aan een strenge selectieprocedure.

De uiteindelijk gekozen ondernemer ontvangt een gedoogverklaring, geldig voor een periode van tien jaar, waarmee de verkoop van cannabis wordt toegestaan.

Zorgelijke ontwikkeling volgens de gristenen

De lokale CDA, ChristenUnie en SGP zijn bezorgd over deze ontwikkeling, waarbij zij vrezen dat de normalisatie van softdruggebruik schadelijke gevolgen kan hebben voor de jeugd in de gemeente.

“Voor het CDA geldt dat onze kinderen in een veilige omgeving moeten kunnen opgroeien. Daar horen coffeeshops niet bij,” aldus CDA-raadslid Haaije Feenstra-Paas tegen RTV Drenthe.

“Coffeeshops normaliseren immers het gebruik van softdrugs, terwijl het verkopen en het gebruiken van softdrugs verslavingen en criminaliteit in de hand werkt.”

Petitie tegen komst coffeeshops

Om de komst van coffeeshops in Hoogeveen te voorkomen en ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien, hebben de christelijke partijen een petitie gestart.

Zij hopen dat deze petitie breed wordt ondertekend, zodat hun zorgen gehoord worden en verdere stappen kunnen worden genomen om de komst van coffeeshops in de gemeente te stoppen.

CDA Hoogeveen verspreidt nepnieuws over coffeeshops

Op Twitter verspreidt het CDA alvast nepnieuws, zoals Derrick Bergman namens stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod op Twitter opmerkte.

Na laatste bovenstaande reactie kwam er overigens geen reactie meer door het CDA-raadslid.