VVD Hoogeveen dient donderdag motie in voor loslaten nuloptie

De VVD-motie wordt ingediend samen met nog vijf partijen, waardoor er op voorhand al een meerderheid is om de nuloptie los te laten in Hoogeveen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Eind vorige week berichtte het Dagblad van het Noorden dat aanstaande donderdag de VVD in Hoogeveen, Drenthe, een motie gaat indienen die de nuloptie zou afschaffen en daarmee de weg vrij zal maken voor de komst van een coffeeshop.

Update, 11 oktober: Nuloptie afgeschaft in Hoogeveen, weg open voor opening coffeeshop

Hoogeveen gaat een coffeeshop krijgen

Op dit moment geldt er namelijk een nuloptie, dat wil zeggen dat er geen mogelijkheid is tot het hebben van een coffeeshop in de gemeente.

Maar daar kan wel eens snel verandering in komen, want de motie wordt ingediend door de fracties Gemeentebelangen, PvdA, SP, GroenLinks en D66. Daarmee is er al een meerderheid voor de motie.

Met een coffeeshop is er ‘meer toezicht, controle en veiligheid’ mogelijk, is het voornaamste argument.

Dat ligt in lijn met de bevindingen van een recentelijk gepubliceerd rapport door Leafly wat vond dat het niet toestaan van coffeeshops leidt tot stimulering van de zwarte markt.

Het onderzoek is ook relevant voor Nederland, want zo bleek uit de jaarlijkse coffeeshopmonitor van Breuer&Intraval in opdracht van het WODC dat in ‘eind 2018 266 (70%) van alle 380 gemeenten een nulbeleid hebben (hier worden geen coffeeshops gedoogd), terwijl 12 (3,2%) gemeenten geen coffeeshopbeleid hebben. Er zijn 102 gemeenten (26,8%) met een gedoogbeleid voor coffeeshops.’

Meer dan 70% van de Nederlandse gemeenten verkiest dus de zwarte markt boven coffeeshops. Mogelijk komt er in ieder geval dus in de gemeente Hoogeveen binnenkort een einde aan.