Legale verkoop van wiet voor volwassenen van start gegaan in Vermont

Ook in de Amerikaanse staat Vermont is het sinds afgelopen weekend mogelijk om je legale wiet te scoren in een vergunde winkel. 

0
Vermont legaliseert cannabis verkoop
- Advertentie -

De Amerikaanse staat Vermont legaliseerde weliswaar al in 2018 het bezit en de teelt van kleine hoeveelheden cannabis door volwassenen, maar het zou nog tot 2020 duren voordat er eindelijk wetgeving werd aangenomen die ook de commerciële productie en verkoop zou mogelijk maken. Pas afgelopen weekend, weer twee jaar later, is dan voor het eerst legaal cannabis over de toonbank gegaan.

“(…)robuuste, bovengrondse retail cannabismarkt is noodzakelijk om de ongereguleerde markt te verstoren(…)”

“Een robuuste, bovengrondse retail cannabismarkt is noodzakelijk om de ongereguleerde markt te verstoren en om ervoor te zorgen dat consumenten voldoende toegang hebben tot in het laboratorium geteste, hoogwaardige producten tegen concurrerende prijzen”, zei NORML’s adjunct-directeur Paul Armentano in een reactie.

Vermont is daarmee de 15e staat geworden die de verkoop van cannabis voor volwassenen toestaat.

Vier andere staten – Connecticut, New York, Rhode Island en Virginia – hebben het bezit van cannabis door volwassenen gelegaliseerd, maar daar zijn nog geen winkels te vinden die cannabis ook daadwerkelijk legaal mogen verkopen.

Weinig winkels en veel buitenkwekers nog zonder vergunningen in Vermont

Echter zijn tot op heden in de staat nog maar een schamele vier vergunningen afgegeven. Drie bedrijven hebben afgelopen weekend al hun deuren geopend. De vierde is nog niet zo ver. Aanvragen van meer dan een dozijn andere potentiële winkels worden nog beoordeeld.

De winkels verwachten genoeg voorraad te hebben, maar veel legale (buiten-)kwekers hebben te laat te horen gekregen of ze aan de slag mochten.

“(…)op dit moment wachten veel buitenkwekers nog steeds op licenties(…)”

“Buitentelers voor dit jaar hebben het hele jaar gewacht op licenties met de vraag of ze wel of niet moeten planten, omdat ze proberen hier hun bedrijf van te maken en ze kunnen niet echt 16 maanden zonder geld verdienen,” zei Bernardo Antonio, education director van de Vermont Growers Association tegen CNBC. “Dus op dit moment wachten veel buitenkwekers nog steeds op licenties. Ik bedoel, het seizoen is voorbij voor hen.”

James Pepper, voorzitter van de Cannabis Control Board, zei tegen CNBC dat hij de frustratie begrijpt. Maar hij zei dat het bestuur veel heeft bereikt en niet meer had kunnen doen, gezien de relatief korte tijd dat het bestaat en de kleine aanvankelijke personeelsomvang.

“Waar we ons bij het bestuur op richten, is de veiligheid van de consument en de openbare veiligheid, en eerlijk gezegd is een langzame uitrol niet het ergste in de wereld”, zei Pepper. “Ik bedoel, over vijf jaar zal het niemand iets schelen. Maar het zal ze schelen of er een golf van inbraken is of dat er een product was dat mensen ziek maakte.”

Cannabis Industrie Awards 2023