Rechter verlengt termijn beslissing voortbestaan Arnhemse coffeeshop THC

Onzekerheid rond toekomst van oudste coffeeshop in Klarendal als gemeente Arnhem en eigenaar in rechtszaak verwikkeld zijn.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

In een juridisch geschil tussen de gemeente Arnhem en de eigenaar van Coffeeshop THC in de wijk Klarendal wordt er met spanning gewacht op de definitieve beslissing over de toekomst van de oudste coffeeshop in de buurt. De zaak heeft landelijke aandacht getrokken vanwege de gezondheidsproblemen van de 68-jarige eigenaar, die zijn zaak wil overdragen aan een Amsterdamse investeerder.

Gemeente en eigenaar in patstelling

De eigenaar van Coffeeshop THC, een icoon in Klarendal sinds de oprichting in 1974, heeft te maken met ernstige gezondheidsproblemen.

Als gevolg hiervan wil hij zijn zaak overdragen aan een Amsterdamse investeerder. Hoewel de overdracht aanvankelijk vlot leek te verlopen, stak de gemeente Arnhem hier een stokje voor.

De gemeente voerde aan dat er al te veel coffeeshops in de wijk Klarendal zijn en wees op de regels die in 2016 werden aangescherpt. Deze regels vereisen een minimale afstand van 350 meter tussen verschillende coffeeshops om mogelijke overlast te voorkomen.

Strijd om locatie en gedoogverklaring

De kwestie draait gedeeltelijk om de locatie van de coffeeshop en de gedoogverklaring die eraan verbonden is.

De gemeente Arnhem blijft volhouden dat er geen ruimte is voor een nieuwe coffeeshop op dezelfde locatie, ondanks de gedoogverklaring van de huidige eigenaar.

Burgemeester Ahmed Marcouch benadrukte dat gedoogverklaringen niet zomaar kunnen worden overgedragen aan andere partijen. Hij verklaarde: “Als een verklaring vrijkomt, bedeel ik die als burgemeester toe aan een nieuwe exploitant. Iedereen met een geschikt voorstel kan daarvoor in aanmerking komen.”

Verlenging van termijn en mogelijke uitspraak

In de afgelopen maand stonden de gemeente Arnhem en Coffeeshop THC tegenover elkaar in de rechtszaal voor een kort geding. Helaas konden ze geen overeenstemming bereiken tijdens deze zitting.

De rechter heeft beide partijen aan het einde van de zitting één week de tijd gegeven om samen tot een oplossing te komen. Nu, met het verstrijken van deze termijn, is de deadline verlengd tot medio september.

Als er tegen die tijd geen oplossing is gevonden, zal de rechter op maandag 25 september een definitieve uitspraak doen over de toekomst van Coffeeshop THC in Klarendal.

De uitkomst van deze zaak zal niet alleen bepalend zijn voor de oudste coffeeshop in Klarendal, maar ook voor het bredere beleid ten aanzien van coffeeshops in de gemeente Arnhem. Het is een zaak die de aandacht heeft getrokken van zowel lokale als landelijke belanghebbenden en die de komende weken ongetwijfeld de nodige discussie zal blijven oproepen.