Nieuwe wending ex-coffeeshop Checkpoint: rechtszaak mogelijk overnieuw

De advocaat-generaal heeft geadviseerd aan de Hoge Raad om opnieuw te kijken naar het vonnis in de rechtszaak tegen ex-coffeeshop Checkpoint. Mocht het advies door de Hoge Raad worden overgenomen, wordt het eerdere vonnis vernietigd en moet de zaak opnieuw worden behandeld.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

In de procedure rondom de voormalige coffeeshop Checkpoint uit Terneuzen en diens eigenaar Meddie Willemsen komt mogelijk een nieuwe wending nu deze week de advocaat-generaal Ebby Hofstee aan de Hoge Raad heeft geadviseerd dat de Hoge Raad opnieuw moet gaan kijken naar het eerdere vonnis dat bepaalde dat Willemsen 11 miljoen euro moet terugbetalen.

Dat is al de helft minder dan de aanvankelijk geëiste 22 miljoen euro, maar toch waren én Willemsen én het OM in cassatie gegaan. Willemsen zou het niet op kunnen brengen en vindt het daarnaast onrechtvaardig, het OM wil nog steeds meer geld zien.

Het vonnis was uiteindelijk 11 miljoen euro, vanwege de ‘discutabele rol’ van de overheid. Daarmee doelende op de gemeente Terneuzen, die onder andere het verkeer faciliteerde naar de coffeeshop en het parkeren, om zo overlast tegen te gaan. Dat er uiteindelijk ‘maar’ 11 miljoen euro werd geëist, werd gezien als een ‘korting’ vanwege deze ‘hulp’ van de gemeente.

Mogelijk alsnog hele rechtszaak coffeeshop Checkpoint overnieuw

Hofstee vind dat op zich ‘niet onbegrijpelijk’ berichtte de PZC eerder deze week. Maar hoe het gerechtshof precies tot die halvering is gekomen, is discutabel. Het lijkt volgens de advocaat-generaal op een ‘gulden middenweg’. Maar omdat het om zulke grote bedragen gaat, vindt ze meer onderbouwing noodzakelijk. ‘De vraag is vooral: hoeveel winst zou Checkpoint hebben gemaakt zónder de soepele opstelling van de overheid?’

Haar advies kan mogelijk grote gevolgen hebben. Haar juridisch advies weegt namelijk zwaar. Mocht het advies door de Hoge Raad worden overgenomen, wordt het eerdere vonnis vernietigd en moet de zaak opnieuw worden behandeld. En dat 12 jaar nadat de coffeeshop voor het laatst open was.