Republikeins cannabis legalisatie voorstel geïntroduceerd in VS

De Republikeinse Nancy Mace maakte gisteren haar eigen cannabis legalisatie voorstel bekend voor de VS, de States Reform Act.

0
Republikeins cannabis legalisatie voorstel states reform act
Screenshot uit YouTube persconferentie
- Advertentie -

Gisteren maakte het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Nancy Mace uit South Carolina haar eigen cannabis legalisatie voorstel openbaar op een persconferentie voor het Capitool gebouw, de States Reform Act genaamd.

Kans van slagen: niet heel groot

Of het wetsvoorstel het gaat halen is maar zeer de vraag, omdat de Democraten het in het Huis van Afgevaardigden het voor het zeggen hebben met een meerderheid. In de Senaat ligt het anders, daar moeten echt alle Democraten voor stemmen inclusief de Vice President Kamala Harris om een mogelijk impasse te doorbreken. In het Huis van Afgevaardigden ligt daarnaast de Democratische MORE Act klaar, terwijl in de Senaat de Cannabis Administration and Opportunity Act klaar ligt.

Hoe dan ook, het is een teken dat het leeft. Ook onder Republikeinen. Het wetsvoorstel werd geïntroduceerd door Mace, maar werd ook bij de introductie ondersteund door vijf van haar Republikeinse collega’s.

Wat de States Reform Act onder andere zou doen

Samengevat in het Nederlands:

  • Decriminaliseert cannabis federaal en laat de bevoegdheden over een verbod en commerciële regulering volledig over aan de staten
  • Reguleert cannabisproducten zoals alcoholproducten
  • Stelt een federale accijns van 3% in op die producten om wetshandhaving en programma’s voor kleine bedrijven te financieren.
  • Garandeert het voortbestaan van staatsprogramma’s voor medicinale cannabis en de toegang van patiënten, terwijl nieuw medisch onderzoek en nieuwe producten kunnen worden ontwikkeld
  • Beschermt veteranen door ervoor te zorgen dat ze niet worden gediscrimineerd bij federale werving voor cannabisgebruik of hun gezondheidszorg te verliezen voor het volgen van het advies van hun arts om medicinale cannabis te gebruiken
  • Beschermt kinderen en jonge volwassenen onder de 21 jaar tegen cannabisproducten en landelijke reclame

Reacties NORML en de cannabisindustrie

“Vertegenwoordiger Mace heeft, samen met meerdere andere Republikeinen, uitgebreide en verstandige wetgeving voorgesteld om de criminalisering van cannabis in te trekken en deze inspanning verdient serieuze overweging”, liet NORML politiek directeur Justin Strekal weten in een reactie. “Tussen de eerder aangenomen MORE Act, het recente voorstel van de Senaat door leider Schumer en dit nieuwe wetsvoorstel, is het echt een race naar de top voor de beste ideeën en slimste benaderingen voor verantwoorde hervormingen.”

Ook de cannabisindustrie is enthousiast.

“(…)Vertegenwoordiger Mace komt met constructieve oplossingen die beloven meer Republikeinen aan tafel te krijgen(…)”

Weldon Angelos, co-coördinator van de stuurgroep van de Cannabis Freedom Alliance en hoofd van Mission Green/The Weldon Project, zei in een persbericht: “De States Reform Act vertegenwoordigt een opwindende beweging in de richting van een compromis over de kwestie van het strafrecht van cannabis en het voortbouwen op de First Step Act. Vertegenwoordiger Mace komt met constructieve oplossingen die beloven meer Republikeinen aan tafel te krijgen om een einde te maken aan een onrechtvaardige grondoorzaak van massale opsluiting.”

De Global Alliance for Cannabis Commerce (GACC) president Rezwan Khan liet weten in een persbericht: “GACC is vastbesloten om samen te werken met gekozen functionarissen aan beide kanten van het gangpad om de uitgebreide wetgeving inzake cannabis legalisatie vooruit te helpen. We zijn van mening dat het absoluut noodzakelijk is dat we zo snel als redelijkerwijs mogelijk overstappen naar een open, inclusieve en robuuste interstatelijke markt voor cannabisproducten. Het is vooral belangrijk om de schade van het cannabisverbod aan te pakken door eerdere cannabisveroordelingen uit de wereld te helpen en ervoor te zorgen dat patiënten toegang krijgen tot medische producten. We kijken ernaar uit om samen met alle belanghebbenden te blijven werken om deze belangrijke doelen te bereiken.”

Om het volledige wetsvoorstel ga je naar Marijuana Moment (onderaan de pagina).