Trimbos THC-Monitor: gemiddelde prijs iets omhoog, THC iets gedaald

Volgens de 2021 THC-Monitor van het Trimbos is de prijs van cannabis in de coffeeshops iets omhoog gegaan, terwijl het THC gemiddelde iets is gedaald.

0

Gisteren openbaarde het Trimbos Instituut de jaarlijkse THC-monitor, het jaarlijkse onderzoek naar onder andere de THC gehaltes van cannabis in de Nederlandse coffeeshops. Daaruit bleek dat het gehalte aan THC wederom iets is gedaald, nauwelijks afwijkende van de resultaten van vorig jaar.

Voor de steekproef werden 50 coffeeshops bezocht, waarvan 20 in Noord-Holland. Coffeeshops in Drenthe, Zeeland en Flevoland werden niet bezocht overigens voor het onderzoek. Bij deze coffeeshops werden in totaal 200 aankopen gedaan, die daarna werden getest in een laboratorium op de werkzame stoffen. Maar niet op terpenen.

Bevindingen THC-Monitor 2021

De gemiddelde prijs van een gram wiet was €12,14 volgens de THC-Monitor. Een gram hasj was gemiddeld €11,85.

Ook melden ze dat ’20 keer (=10%) minder dan de “beloofde” hoeveelheid meegegeven en 10 keer (=5%) meer dan de beloofde hoeveelheid’.

Van de Nederwiet zou 90% binnen zijn gekweekt en 2% buiten. Van 8% was het onbekend. Acht procent van de in Nederland gekweekte planten zou volgens de coffeeshop op basis van hydrocultuur zijn gekweekt en 19% in volle grond. Van de meeste monsters (73%) was dit niet bekend bij de verkoper. Van 10% van de in Nederland gekweekte monsters werd gezegd dat ze afkomstig waren van biologisch geteelde planten.

Qua THC gehaltes was er nauwelijks verschil met vorig jaar

Qua THC gehaltes was er nauwelijks verschil met vorig jaar. De meest populaire variant nederwiet bevatte in 2021 gemiddeld 14,6% THC en de sterkste variant gemiddeld 17% THC. Vorig jaar was dit respectievelijk 14,6% en 18,1%. Ook voor hasj gemaakt van moderne hybrides gold dat deze in 2021 (21,0%) qua sterkte niet significant verschilde met de rapportage van 2020 (27,5%). Het gemiddelde THC-gehalte van wiet die geïmporteerd werd uit het buitenland bleef ook gelijk (van gemiddeld 4,8% in 2020 naar 4,0% in 2021). Ook het gemiddelde THC-gehalte van hasj geïmporteerd vanuit het buitenland veranderde niet significant: van een gemiddelde van 24,4% in 2020 naar 24,3% in 2021.

gemiddelde percentage THC waarden coffeeshop wiet cannabis trimbos
Bron: Trimbos

Een andere graadmeter is dat het CBD-gehalte van geïmporteerde hasj daalde van 6,7% in 2020 naar 2,2% in 2021, wat doet vermoeden dat er flink minder traditionele hasj soorten worden gekweekt.

Interessant is dat het Trimbos ook schrijft in hun bevindingen dat ‘Er is wel een toenemende vraag naar andere producten, zoals edibles, concentraten en oliën, met name door een nieuw type gebruiker dat cannabis op een “gezondere” of minder schadelijke manier wil consumeren.’

Het volledige rapport kan je downloaden als PDF op de Trimbos website.