‘MORE Act’ om cannabis te legaliseren in VS geherintroduceerd in Congres

De MORE Act zou cannabis uit de Controlled Substances Act halen en cannabis legaliseren in de Verenigde Staten op federaal niveau.

0
democratische partij cannabis trump cannabis onderzoek cannabis legalisatie amerikaanse congres more act joe biden drug czar
- Advertentie -

In de Verenigde Staten is afgelopen vrijdag de Marijuana Opportunity, Reinvestment and Expungement (MORE) Act geherintroduceerd in het Congres met een aantal aanpassingen, nadat het Huis van Afgevaardigden op 4 december een eerdere versie van de MORE Act had aangenomen met een meerderheid.

MORE Act haalt cannabis uit de Controlled Substances Act en legaliseert cannabis in de Verenigde Staten op federaal niveau

Het wetsvoorstel zou cannabis uit de Controlled Substances Act (CSA) verwijderen, mensen met een cannabisveroordeling in staat stellen om hun veroordeling te laten verwijderen en een federale belasting op cannabis invoeren waarvan de inkomsten onder andere zou gaan naar de gemeenschappen die het hardst zijn getroffen door de War on Drugs.

De verwachting is dan ook dat deze hernieuwde MORE Act het ook gaat redden

Veranderingen zijn onder andere dat in de nieuwe versie van de MORE Act niets meer in staat over dat mensen met eerdere cannabis gerelateerde veroordelingen, geen federale vergunningen konden krijgen om cannabisbedrijven te runnen. Daarvoor in de plaats zou hulp aan de Small Business Administration (SBA) worden herzien. Daar kunnen Amerikanen terecht voor leningen, financiële geletterdheidsprogramma’s en jobtraining. In de eerder aangenomen MORE Act stond dat mensen die het meest hebben geleden onder de War on Drugs, zouden worden geholpen om hun zakelijke kansen in de cannabisindustrie te vergroten. Dat is in de nieuwe versie veranderd naar meer algemene zakelijke kansen en niet alleen maar voor de cannabisindustrie.

Voor de rest is veel hetzelfde gebleven. In april stemde het Huis van Afgevaardigden nog in met een bankenwet voor de cannabisindustrie. De verwachting is dan ook dat deze hernieuwde MORE Act het ook gaat redden.

Daarna gaat het wetsvoorstel naar de Senaat, waar er een theoretische meerderheid is voor het wetsvoorstel. Daar zijn voorzitter van de Senaatscommissie Financiën Ron Wyden (D-OR) en senator Cory Booker (D-NJ) op dit moment ook bezig met cannabis wetgeving naar aanleiding van de MORE Act. Hoe dit gaat samen vallen is nog niet helemaal duidelijk.

Technisch gezien zijn de Democraten door de overwinningen in Georgia precies 50-50 verdeeld in de Senaat met de Republikeinen, waardoor de verkozen vice-president Kamala Harris als de tie-breaker fungeert voor stemmen als er bij een stemming in de Senaat evenveel stemmen voor als tegen zijn. Belangrijk is echter dat het de Democraat Chuck Schumer zal zijn, en niet de Republikein Mitch McConnell, die de titel van Majority Leader zal dragen.

De verwachting is dat Joe Biden zal instemmen met de Democratische wetgeving wanneer de wet op zijn bureau ligt, maar op dit moment komt hij er nog niet openlijk voor uit. Ook recentelijk is het moeilijk in te schatten. Het zou uiterst vreemd zijn om wetgeving gedragen door zijn eigen partij een veto te geven.

Maar ook uit de Republikeinse hoek kwam eerder deze maand een wetsvoorstel.

Reden voor de herintroductie was overigens dat elk congres twee jaar zit, waarna er weer verkiezingen zijn. In een nieuw congres begint het wetgevingsproces daardoor opnieuw, vanaf het begin. Het huidige congres zit van januari 2021 tot december 2022.

Sinds 2014 voor 8 miljard dollar aan belastinginkomen

Vorige week werd ook bekend gemaakt dat er voor 8 miljard dollar aan belastinginkomen is binnen gekomen nadat de eerste twee staten, Colorado en Washington, cannabis volledig legaliseerden in 2014. Alleen al in 2020 werd er voor 2,7 miljard dollar aan belastinginkomen binnen gehaald.

Volgens een analyse zou de MORE Act 13,7 miljard dollar netto extra opleveren voor de Verenigde Staten tussen 2021-2030.