Wat betekent de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden voor cannabis legalisatie?

Joe Biden en Kamala Harris willen cannabis decriminaliseren, maar nog niet legaliseren.

0

Eindelijk zijn we verlost van Donald Trump na vier jaar als Amerikaanse president. Zijn opvolger is Joe Biden samen met Vice President Kamala Harris. Maar wat betekent dit voor federale cannabis legalisatie?

Joe Biden en Kamala Harris willen cannabis decriminaliseren

In een gesprek met Robin Roberts van ABC News zei Harris dat een van de doelstellingen van de regering-Biden is om “een beleid vast te stellen dat gaat over het decriminaliseren van marihuana.”

“We gaan ervoor zorgen dat we het hele systeem veranderen op een manier waarop we omgaan met strafrecht, van straf tot rehabilitatie, niemand zou naar de gevangenis moeten gaan omdat ze een drugsverslaving hebben,” voegde Biden eraan toe. “Ze zouden een verplichte behandeling moeten ondergaan, daarom heb ik drugsrechtbanken opgericht.”

Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat de enige nog levende zoon van Biden, Hunter Biden, veel problemen heeft gehad met een ernstige drugsverslaving. Zo’n geval in de familie zorgt vaak voor een irrationele kijk op de legalisatie van drugs in het algemeen. Als hij inderdaad de wetenschap weer voorop zet, die in legalisatie ook de voordelen van harm reduction zien, dan moet ook hij te overtuigen zijn.

Ongelijkheid in cannabis arrestaties

Met het decriminaliseren van cannabis wil de regering Biden de ongelijkheid in cannabis arrestaties aanpakken.

“(…)ZWARTE MENSEN LOPEN EXPONENTIEEL MEER KANS OM VOOR DIE MISDRIJVEN TE WORDEN GEARRESTEERD EN VERVOLGD”

“Het heeft geen zin als we die verschillen willen oplossen door te doen alsof ze niet bestaan,” zei Harris. “Je kunt bijvoorbeeld kijken naar cannabis-overtredingen. Gelijk gebruik tussen de blanke en de zwarte bevolking, maar zwarte mensen lopen exponentieel meer kans om voor die misdrijven te worden gearresteerd en vervolgd.”

“Ik denk niet dat de meeste redelijke mensen die op de feiten letten, zouden betwisten dat er raciale ongelijkheden zijn en dat er een systeem is dat zich bezighoudt met racisme,” zei ze.

En cannabis legalisatie?

De Democratische partij wilt alleen nog niet mee met cannabis legalisering, een sentiment wat juist voornamelijk onder aanhangers van de Democratische partij aanwezig is. Het is zeer waarschijnlijk dat ze vreesden dat het mogelijke Republikeinse kiezers in 2016 (toen Donald Trump werd gekozen) die nu voor Biden wilden stemmen, zou afschrikken als ze zich wel hiervoor uitspraken. Joe Biden en Kamala Harris richtten zich vooral op Donald Trump zijn eerdere stemmers, die het nu niet meer met hem zien zitten.

Maar de druk neemt toe, zoals ik ook schreef in mijn analyse over de cannabis legalisatie overwinningen in de Amerikaanse verkiezingen. Het zou goed binnen vier jaar kunnen gebeuren, gaf de Amerikaanse journalist, auteur en hennepboer Doug Fine aan in onze meest recente podcast.

Waarom is dit belangrijk?

Nou het is zeker belangrijk om meerdere redenen. De Democratische regering kan cannabis van de Schedule 1 halen, wat betekent dat (internationale) banken wat meer open staan voor de cannabisindustrie.

Momenteel, of je nu zaken doet als cannabis bedrijf in Europa of ergens anders met een bank, zal die bank vrijwel altijd connecties hebben met een Amerikaanse bank. Daardoor zal de bank geen zaken met je doen, omdat het niet mag volgens de Amerikaanse wet.

En het zou natuurlijk een flink signaal zijn van het land wat met de War on Drugs begon, om er gedeeltelijk mee te stoppen. Het zou onvermijdelijk ervoor zorgen dat andere landen zullen volgen.