Wat betekenen de cannabis legalisatie overwinningen in de Amerikaanse verkiezingen?

Een analyse van de recente cannabis legalisatie overwinningen in 5 staten in de Amerikaanse verkiezingen. En wat deed het met cannabisbedrijven aanwezig op de beurs?

Mauro Picavet
Mauro Picavet is de oprichter en eindredacteur van cannabisindustrie.nl, Highlife Cup jurylid, beheerde 7 jaar de Engelse cannabis cultuur website thestonedsociety.com, werkte 3 jaar voor Cannabis News Network, en is de secretaris van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod sinds 2016. Mauro is sinds 2012 actief in de cannabisindustrie.

Terwijl op moment van schrijven de nieuwe Amerikaanse president nog niet bekend is, weten we wel al dat cannabis de grote overwinnaar is geworden tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Arizona, Montana, New Jersey en South Dakota legaliseerden cannabis. En het conservatieve Missisippi legaliseerde medicinale cannabis. Samen goed voor 15 staten plus D.C. in totaal waar cannabis legalisatie al zegevierde en 36 staten waar medicinale cannabis legaal is.

Lees ook: Wat betekent de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden voor cannabis legalisatie?

Druk neemt toe voor de staat New York om over te gaan tot cannabis legalisatie

Uiteraard is dit goed nieuws voor de cannabisindustrie en zal dit het momentum om landelijk te legaliseren alleen maar verder versnellen.

dit zal het momentum om landelijk te legaliseren alleen maar verder versnellen

Met New Jersey is er een staat aan de oostkust bijgekomen, grenzend aan Pennsylvania en de staat New York. Daarmee wordt de druk op New York om te legaliseren vergroot. Eerder hintten ze al dat cannabis legalisatie in New York niet lang meer op zich zal laten wachten. Zonder dat de bevolking ervoor zou moeten stemmen, is de overheid overtuigd dat het helpt bij het economisch herstel door de corona crisis.

Eerder riep al de gouverneur van Pennsylvania Tom Wolf zijn overheid al op om cannabis te legaliseren om dezelfde reden. En voor de verkiezingen deed de gouverneur van New Jersey ook een oproep om te stemmen voor cannabis legalisatie, zodat daarmee de economie kon worden geholpen.

Doug Fine: legalisering cannabis in VS binnen vier jaar

Eerder deze week publiceerden we ook een podcast met journalist, auteur en hennepboer Doug Fine.

Hij verwacht dat het nog binnen vier jaar gebeurd

Hij voorspelde daarin, zijn voorspellingen uit zijn boek Too High To Fail (2011) bleken aardig accuraat, dat als eerste nog binnen een jaar de definitie van hennep zal aangepast worden naar maximaal 1% THC. Het uiteindelijke doel is ‘THC irrelevantie’, zoals Doug het mooi weet te verwoorden. Een echt cannabis vriendelijke president was er dit keer niet liet hij weten (noch Biden, noch Trump). Was dat wel het geval, dan had het Congress (Huis van Afgevaardigden, de Tweede Kamer van de VS) op korte termijn een cannabis legalisatie wet ingediend en was die snel ondertekend geweest.

In de plaats daarvan is de verwachting dat de legalisering van cannabis onderdeel zal zijn van een grotere hervormingswet en met minder poespas. Hij verwacht dat het nog binnen vier jaar gebeurd.

Vanaf ongeveer -15.00 kan je het Doug Fine horen zeggen in zijn eigen woorden.

En de aandelen van cannabis bedrijven?

Toen Canada legaliseerde in 2018, kregen de aandelen van de grote Canadese bedrijven die al medicinale cannabis verbouwden een enorme boost. Een bubbel bleek, want inmiddels is er niet een aandeel wat nog op dat niveau staat.

Aurora (NYSE:ACB)

Maar inmiddels zien we wederom hiervan wederom tekenen. Het eerder dit jaar zo geplaagde Aurora (NYSE:ACB) kende sinds het begin van het binnen komen van de uitslagen, een groei van maar liefst 41%. Op 4 november stond de koers op 4,42 op de NASDAQ. In de middag van 6 november stond de koers op 6,27.

Aurora
Via Google

Curaleaf (OTC:CURLF)

Met New Jersey zal vooral Curaleaf (OTC:CURLF) blij zijn. Curaleaf heeft al een aanwezigheid in de medicinale cannabisindustrie in New Jersey, en het zal waarschijnlijk zijn cash gebruiken om een ​​aanzienlijk grotere aanwezigheid op te bouwen in wat een staat zou kunnen worden die in staat is tot een jaarlijkse cannabis verkoop van meer dan $1 miljard. Geen van de Amerikaanse bedrijven die in meerdere staten actief zijn, heeft momenteel meer cannabis winkels dan Curaleaf.

De beurswaarde van Curaleaf ging iets omhoog, maar echt gigantisch kan je het nog niet noemen.

Curaleaf stock
Via Google

Harvest Health & Recreation (OTC:HRVS.F)

In Arizona is vooral Harvest Health & Recreation (OTC:HRVS.F) blij. Harvest Health is gebaseerd in Arizona en is het meest aanwezig bij multistate operators (MSO’s) in Arizona en heeft de uitbreidingsactiviteiten in de afgelopen maanden afgebouwd om kapitaal te besparen, waardoor het waarschijnlijk nog meer reden heeft om zich op zijn thuismarkt te concentreren.

De beurswaarde van Harvest Health ging aanvankelijk omhoog, maar woensdagmiddag was het alweer gedaald.

Harvest Health stock
Via Google

Het kan zijn dat de grote veranderingen op de beurs pas plaatsvinden als bekend wordt wie de nieuwe president is, maar dat kan langer duren dan we gewend zijn.

En de president?

Joe Biden en Kamala Harris hadden al aangegeven over te zullen gaan tot de decriminalisatie van cannabis. Dat is hoe dan ook al meer dan Trump.

In ieder geval was het een goede week voor de cannabis legalisatie en cannabisindustrie in de VS, maar ook wereldwijd.

Meer artikelen

Blijf cannabisindustrie.nl volgen

225VolgersVind ik leuk
656VolgersVolgen
514VolgersVolgen

Laatste cannabisindustrie nieuws

Cannabisindustrie.nl redactie

184 ARTIKELEN0 REACTIES
25 ARTIKELEN0 REACTIES
17 ARTIKELEN0 REACTIES
10 ARTIKELEN0 REACTIES