Nieuwe wet geïntroduceerd in VS tegen rijden onder invloed

Opvallend aan de wet is dat de organisatie NORML meeschreef aan de wet.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Vorige week introduceerden Kathleen Rice (NY) en Troy Balderson (OH) de tweeledige Drug-Impaired Driving Education Act, die een jaarlijks federaal subsidieprogramma van $ 5 miljoen voor staten zou opzetten om het publiek voor te lichten over de gevaren van rijden onder invloed van drugs. De meest recente beschikbare gegevens uit 2018 geven aan dat rijden onder invloed aanwezig was bij ongeveer 11.000 verkeersdoden in het hele land, die allemaal te voorkomen waren.

Rice is een leider op het gebied van veiligheidskwesties op de snelweg sinds haar ambtsperiode als officier van justitie van Nassau County, New York, waarin ze vocht tegen rijden onder invloed. In 2019 introduceerde Rice drie wetsvoorstellen ter bestrijding van verminderd en afgeleid rijden.

Reactie Kathleen Rice (NY)

(…)Ik dank Rep. Balderson en de vele belangengroepen die deze wetgeving steunen(…)

“Ondanks veel voorkomende misvattingen, is rijden onder invloed van drugs net zo gevaarlijk als rijden onder invloed van alcohol, en daarom is dit wetsvoorstel om het openbaar onderwijs en het bewustzijn uit te breiden zo belangrijk”, aldus Rep. Kathleen Rice in een persbericht. “Ik werk al mijn hele carrière aan deze kwesties en ik heb de enorme pijn en tragedie gezien die ze veel te vaak kunnen veroorzaken. Ik dank Rep. Balderson en de vele belangengroepen die deze wetgeving steunen. We moeten blijven samenwerken totdat we voor eens en voor altijd een einde kunnen maken aan gestoord en afgeleid autorijden.”

De Drug-Impaired Driving Education Act wordt gesteund door Responsibility.org, Wine & Spirits Wholesalers of America (WSWA), National Safety Council (NSC), National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML) en de National District Attorneys Association (NDAA).

Ook cannabis legalisatie organisatie NORML schreef mee aan de wet

“(…)het is belangrijk dat verkeersveiligheidswetten en -praktijken op dezelfde manier evolueren om te voldoen aan deze nieuwe realiteit”

“Aangezien cannabis blijft evolueren van een illegale stof naar een legale, is het belangrijk dat verkeersveiligheidswetten en -praktijken op dezelfde manier evolueren om te voldoen aan deze nieuwe realiteit”, zei Paul Armentano, adjunct-directeur van NORML, tegen Marijuana Moment. “Tientallen miljoenen Amerikanen consumeren nu thuis cannabis en cannabisproducten in overeenstemming met de staatswet. De verkeersveiligheidswetten moeten deze realiteit erkennen en een beter onderscheid maken tussen degenen die een legitieme bedreiging voor de openbare veiligheid vormen en degenen die dat niet doen.”

“In sommige gevallen betekent dit het opleiden van wetshandhavers en hen betere instrumenten aanreiken om nauwkeuriger onderscheid te maken tussen degenen die mogelijk onder invloed zijn en degenen die misschien gewoon cannabis hebben gebruikt op een onbekend tijdstip in het verleden,” zei hij. “In andere gevallen betekent dit dat het publiek beter wordt voorgelicht over de manieren waarop cannabis het rijgedrag kan beïnvloeden, met name wanneer het in combinatie met alcohol wordt gebruikt, en dat het verantwoord gebruik promoot. In alle gevallen moeten deze inspanningen worden geleid door op feiten gebaseerde strategieën – niet door ideologische retoriek.”

In Nederland lopen veel mensen tegen de lamp dankzij te lage THC limieten speekseltest

rijden onder invloed drugs Ondertussen is in Nederland een nieuwe speekseltest geintroduceerd die vele mensen tegen de lamp doet lopen. In veel gevallen zijn ze zelfs niet onder invloed maar zit er simpelweg nog THC in het bloed, wat ook mogelijk is dankzij gebruik CBD olie. Onze ervaring is dat de limieten voor THC in het bloed te laag zijn en beter iets hoger zouden komen te liggen.

Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabis Verbod lanceerde in samenwerking met andere belangenorganisaties de campagne Cannabis en Verkeer in 2017. Daarmee informeren ze cannabis consumenten over de aangescherpte wetgeving. Toch komen er nog wekelijks berichten binnen bij de stichting van mensen die een speekseltest niet hebben doorstaan.

Stichting VOC columnist Mario Zwart schreef vier delen over de speekseltest die de moeite waard zijn door te nemen:

De nieuwe Amerikaanse wet is hier te lezen als PDF.