Spaanse strijd met distributeurs cannabiszaden: 28 sancties, bijna € 800.000 aan boetes

Controles door het Spaanse ministerie van Landbouw van distributeurs van cannabiszaden, hebben de afgelopen vijf jaar geleid tot 28 sancties en daarmee bijna 800.000 euro aan boetes.

0
Spanje barcelona cannabis social club coffeeshop amsterdam
- Advertentie -

Ondanks dat Spanje tot menigeen als cannabis walhalla wordt bestempeld, is de werkelijk echter niet altijd zo rooskleurig. Naast het oprollen van een gigantisch veld met CBD planten eerder deze week, werd deze week ook meer duidelijkheid van het verband tussen de invallen bij distributeurs van cannabiszaden zoals Dinafem en Plantasur.

Invallen als gevolg van inspecties door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling van de Junta de Andalucía

Want wat blijkt, de invallen waren het gevolg van inspecties door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling van de Junta de Andalucía die heeft geleid tot de opening van een dossier waarmee kan worden nagegaan of er sprake is van een administratieve overtreding. In totaal zijn er 28 sancties opgelegd bij in totaal 29 inspecties, die bijna 800.000 euro aan boetes aan de regiokas hebben bijgedragen bericht El Confidencial.

De 29 inspecties werden gedaan over een periode van vijf jaar, waarvan 28 in Granada en één in Malaga op basis van Wet 30/2006 van 26 juli, Zaden en Kwekerij Planten en Fytogenetische Hulpbronnen die de activiteiten op dit gebied via een drievoudig aspect reguleert:

  1. In de eerste plaats het verkrijgen, karakteriseren en evalueren van plantenrassen en het registreren van commerciële rassen.
  2. Ten tweede, ‘de corresponderende met de productie en marketing van zaden en nursery plants.’
  3. En ten slotte, in verband met de eerste, die verwijst naar plantgenetische hulpbronnen voor landbouw en voedsel.

‘Ernstige of zeer ernstige’ overtredingen begaan door gesanctioneerde bedrijven

El Confidencial berichtte dat bronnen binnen de Andalusische regering uitlegden dat de gesanctioneerde bedrijven ‘ernstige of zeer ernstige’ overtredingen zouden hebben begaan die zijn opgenomen in twee specifieke artikelen van deze verordening. De minder ernstige reden is te wijten aan ‘gebrek aan aanduiding, of de onnauwkeurigheid ervan, op de etiketten van zaad- en boomkwekerijcontainers, van de gegevens die erop moeten staan, evenals in advertenties.’ Zolang er geen poging wordt gedaan om de gebruiker te ‘misleiden’ met betrekking tot het ras, de categorie van het materiaal of de gezondheidsstatus.

De ‘zeer zware’ boetes hebben betrekking op de ‘productie en handel’ van rassen die niet zijn geregistreerd in het register van commerciële soorten of in de gemeenschappelijke catalogi van de Europese Unie (EU) ‘wanneer deze vereiste verplicht is’.

De 28 boetes die in de bovengenoemde periode zijn verwerkt, hebben de Junta de Andalucía in totaal 775.837,20 euro opgeleverd, omgerekend een gemiddeld bedrag van bijna 28.000 euro.

Cannabis Industrie Awards 2023