Studie: ‘Hoeveelheid wetenschappelijk cannabis onderzoek sterk gegroeid’

Hoezo is er te weinig wetenschappelijk onderzoek naar cannabis? Deze studie bewijst het tegendeel.

0
cannabis op recept medicinale cannabis
- Advertentie -

Hoe vaak moeten we nog aanhoren dat er te weinig onderzoek is gedaan naar cannabis? Het is een typisch tegenargument in de discussie met onder andere politici, maar ook dokters. Maar een nieuwe studie vond juist dat het aantal wetenschappelijke onderzoeken naar cannabis de afgelopen decennia een stijgende lijn volgt naarmate meer Amerikaanse staten en landen over de hele wereld zijn overgegaan tot het beëindigen van het cannabisverbod.

Vooral de laatste twee decennia is de hoeveelheid wetenschappelijke literatuur over cannabis sterk toegenomen

Vooral de laatste twee decennia is de hoeveelheid literatuur over dit onderwerp sterk toegenomen, schrijven de auteurs. Doel van de studie was een huidige bibliometrische analyse te doen om de kenmerken vast te leggen van publicaties in wetenschappelijke tijdschriften over het onderwerp cannabis en cannabinoïde-onderzoek.

De methode die voor de studie werd gebruikt, werd simpelweg uitgevoerd door zoekopdrachten in de Scopus-database in te voeren op 2 april 2021 als volgt: “(TITEL (cannabi* OR hasj OF marihuana OF marihuana)) AND ( LIMIT-TO ( DOCTYPE,”ar”) OR LIMIT-TO ( DOCTYPE,”re ” ) )”.

Resultaten werden op dezelfde dag geëxporteerd om discrepanties tussen dagelijkse database-updates te voorkomen. Alleen publicatietypen “artikel” en “recensie” werden opgenomen; geen verdere zoeklimieten werden toegepast. Het publicatietype ‘artikel’ omvat publicaties met origineel onderzoek, terwijl ‘review’ recensies en conferentiepapers omvat.

De volgende gegevens zijn verzameld: aantal publicaties (in totaal en per jaar), auteurs en tijdschriften; open toegangsstatus; publicaties per tijdschrift; tijdschriften die de meeste literatuur publiceren en hun impactfactoren, publicatietaal; type document; publicatie land; auteur voorkeuren; sponsoren van financiering; meest geciteerde publicaties; en meest gepubliceerde auteurs. Trends in deze subset van publicaties werden geïdentificeerd en gepresenteerd. Bibliometrische netwerken werden gebouwd met behulp van de softwaretool VOSviewer.

Resultaten

In totaal zijn 29 802 publicaties (10 214 open access), gepubliceerd door 65 109 auteurs, gepubliceerd in 5474 tijdschriften van 1829 tot 2021.

Het grootste aantal publicaties is de afgelopen 20 jaar verschenen. Het tijdschrift dat het grootste aantal publicaties publiceerde, was Drug and Alcohol Dependence (n = 705).

De meest productieve landen waren de VS (n = 12 420), het VK (n = 2236) en Canada (n = 2062); veel van de meest voorkomende institutionele affiliaties en financieringssponsors waren afkomstig uit deze landen.

Conclusies

De auteurs concludeerden dat het aantal gepubliceerde publicaties over het onderwerp cannabis stijgende lijn volgt. In de afgelopen 20 jaar is het volume van cannabisonderzoek sterk gegroeid, wat kan worden toegeschreven aan een grote hoeveelheid geld die is besteed aan onderzoek naar dit onderwerp. Toekomstig onderzoek zou veranderingen in de publicatiekenmerken van opkomend onderzoek moeten blijven onderzoeken, aangezien het aantal publicaties over dit onderwerp naar verwachting snel zal groeien.