Bonzai synthetische cannabis rukt op in Turkije

Synthetische cannabis zou niet bestaan als cannabis legaal zou zijn. Inmiddels gaan Turkije en andere landen er onder gebukt schrijft Andrew Arnett in een analyse.

0
synthetische cannabis
- Advertentie -

In 2015 was de oprichter van deze website bezig met een Engelse cannabis cultuur website The Stoned Society. Een van de artikelen die een pareltje was en niet vergeten mag worden is het stuk over synthetische cannabis in Turkije wat The Stoned Society correspondent Andrew Arnett schreef. Hieronder volgt het stuk, vrij vertaald.

Update, juni 2021: Coffeeshopbonden PCN en BCD met VLOS, CAN en VOC in actie tegen synthetische cannabinoïden

Synthetische cannabis rukt op in Turkije

‘Bonzai is het probleem en het verspreidt zich als een lopend vuur door Turkije’, vertelde Ahmed me terwijl hij me een Turkse koffie schonk.

Ahmed werkt als advocaat in een koffiewinkel in Gaziantep. Hij is een immigrant uit Syrië en woont al twee jaar in Turkije.

‘Bonzai is wat mensen hier roken (in Turkije). Ze denken dat het een veilige en legale vorm van cannabis is, maar het is gevaarlijker dan heroïne.’

Op de markt gebracht als “synthetische cannabis” of “legale cannabis”, is bonzai in feite een designerdrug waarvan de effecten meer op methamfetamine lijken dan echte cannabis.

Gemaakt van een steeds veranderende overvloed aan synthetische cannabinoïden om illegaliteit te voorkomen, bevat synthetische cannabis vaak scannabicyclohexanol, JWH-018, JWH-073 of HU-210.

Vaak worden deze chemicaliën verdund in remvloeistof of aceton en vervolgens op een inert kruid zoals kamille gespoten.

“Bonzai veroorzaakt ernstige niveaus van angst, paranoia, waanvoorstellingen en pijn op de borst”, zegt Hamit Aytar, neurochirurg bij Acibadem Health Group, “Het leidt tot hartfalen en oncontroleerbare bloedingen, en eindigt in de meeste gevallen met een pijnlijke dood.”

Sinds bonzai in 2009 de straten van Turkije bereikte, heeft het snel vooruitgang geboekt op de ondergrondse drugsmarkt.

De eerste arrestaties wegens bezit van bonzai vonden plaats in 2010. Sindsdien is het in alle misdaadstatistieken over alle andere drugs heen gegooid. Gegevens uit een rapport uit 2013 van het Turkse Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (TUBIM) duiden op een negenvoudige toename van bonzai-aanvallen en een 58-voudige toename voor arrestaties gedurende een periode van één jaar.

bonzai is goed voor 50% van alle illegale drugshandel in die stad

De cijfers voor 2014 komen nog steeds binnen, maar een speciaal rapport van het politiebureau in Istanbul schat dat bonzai nu 50% van alle illegale drugshandel in die stad uitmaakt.

De bonzai-epidemie, door het Turkse ministerie van Volksgezondheid beschouwd als een “ernstig sociaal probleem in het land”, leidde in november vorig jaar tot een “totale oorlog” tegen de synthetische drug. De Turkse minister van Volksgezondheid Mehmet Muezzinoglu heeft een ‘noodplan‘ onthuld, waaronder het vormen van een ‘team voor sociale media’ om de online verkoop van bonzai te volgen.

Lees ook: Coffeeshop waarschuwt voor CBD wiet met gevaarlijke synthetische THC

Synthetische cannabis is de heroïne van de armen

Vaak aangeduid als ‘de heroïne van de arme man’, kan één dosis bonzai worden gekocht voor minder dan 3 Turkse lira, ongeveer $ 1, VS

Ik googlede “banzai” en werd doorverwezen naar een online site waar bonzai beschikbaar was voor verzending van US $ 0,008 – 0,058 / stuk voor 1000 / stuks. Het product kwam uit ShenZhen, China.

‘We zullen niet wachten tot de sterfgevallen met de dag toenemen’, zei Muezzinoglu. ‘We zullen geen tolerantie meer tonen. Elke dood is een tragedie voor ons. We moeten onze jeugd van dit kwaad redden met een totale oorlog.’

Vorig jaar stierven meer dan 230 Turken door een overdosis drugs, de meesten tijdens het gebruik van bonzai

Vorig jaar stierven meer dan 230 Turken door een overdosis drugs, de meesten tijdens het gebruik van bonzai.

Deze “totale oorlog” begint in elf “risicovolle” provincies, waaronder Istanbul. Ploegen anti-narcotica-agenten zullen door de scholen, huizen en internetcafés gaan die ervan verdacht worden bonzai te verhandelen. Op luchthavens en grensovergangen zullen hightech röntgenmachines worden opgesteld om te scannen op de aanwezigheid van de drug, terwijl bekende hangouts van drugsverslaafden zoals verlaten gebouwen worden overvallen en gesloopt.

Critici van dit beleid vergelijken echter het harde optreden van de politie met de beruchte door de VS geleide ‘War on Drugs’, die door velen als een mislukking wordt beschouwd.

Ondanks de miljarden dollars die zijn besteed aan de strijd tegen drugsgebruik, is het drugsgebruik in Amerika altijd hoog, met als tastbaar resultaat de oprichting van de grootste gevangenispopulatie ter wereld.

Wanneer psychose-inducerende medicijnen een gebied raken, heeft dat de neiging om een ​​klimaat van angst en paranoia te creëren. Daders komen tevoorschijn, echt of ingebeeld.

Samenzweringstheorieën over de medeplichtigheid van de regering

Samenzweringstheorieën over de medeplichtigheid van de regering achter de bonzai-epidemie verspreiden zich, vooral in economisch achtergebleven Koerdische gemeenschappen.

“Het punt van de regering is om de weg vrij te maken voor de bendes. Ze proberen een klimaat van angst te creëren in de wijken”, vertelt Muharrem aan Contributoria.

‘De overheid gebruikt het (bonzai) gewoon als excuus om de gemeenschap te breken en de mensen de buurt uit te duwen.’

Er is echter geen bewijs geleverd van een samenzwering van de overheid

Er is echter geen bewijs geleverd van een samenzwering van de overheid als zodanig om deze beweringen te ondersteunen. Het bewijs ter plaatse suggereert in feite dat de Turkse regering erop uit is deze gevaarlijke plaag uit haar straten te bannen.

Bovendien doet het grote inspanningen om de Koerden zo goed mogelijk te huisvesten. Zo is er onlangs een gloednieuw vluchtelingenkamp geopend in Suruc, waar tot 7000 Koerden kunnen worden ondergebracht die onlangs zijn ontheemd door ISIS-agressie in Kobani.

De bonzai-epidemie is niet alleen geïsoleerd voor Turkije, maar verspreidt zich eerder over de hele regio. Een soortgelijke epidemie woedt door Rusland, met het verschil dat de cannabinoïden in Moskou op de markt wordt gebracht onder het label ‘specerijen’.

Een tsunami van synthetische drugs

‘Het is een tsunami van synthetische drugs’, zegt Viktor Ivanov, hoofd van het Russische anti-drugsagentschap FSKN.

Het is onvoorspelbaar, zoals roulette

‘Het is onvoorspelbaar, zoals roulette’, zei een Russische kruidengebruiker tegen Al Jazeera, ‘de ene keer ben je blij, de volgende keer wil je uit het raam springen of je onder het bed verstoppen.’

Op 3 februari ondertekende president Vladimir Poetin een wetsvoorstel dat alle mogelijke varianten van “specerijen” verbiedt, met bijkomende zware straffen voor overtreders.

Al Jazeera heeft gemeld dat de FSKN onlangs Oekraïne de schuld heeft gegeven van deze wildgroei door drugskartels te organiseren in Rusland en vervolgens de opbrengst te kanaliseren naar haar oorlog tegen pro-Russische rebellen.

In dit rapport werd opgemerkt dat de FSKN “ongeveer 50 gangsters had gearresteerd, die deel uitmaken van een transnationale criminele gemeenschap die haar geld bewaarde in een bank die eigendom was van Ihor Kolomoisky, de miljardair-gouverneur van de regio Dniepropetrovsk”.

Synthetische cannabis is een internationaal probleem sinds het voor het eerst werd geïntroduceerd in Londen in 2004. In de Verenigde Staten gaat het onder de naam “K2” en wordt het vaak geassocieerd met de gevaarlijke designer-drug “badzout”.

Negatieve uitval van synthetische cannabis kan verreikend zijn, niet in het minst bij cannabis zelf. Er bestaat een gevaar dat de grens tussen designergeneesmiddelen en cannabis vervaagt, wat de juridische vooruitgang die cannabis in de Verenigde Staten en Europa heeft gemaakt mogelijk belemmert.