Te droge cannabis zorgt voor kwaliteitsverlies: denk aan de terpenen

De kwaliteit van cannabis wordt beïnvloed door het vochtgehalte. Te droge cannabis zorgt dus voor kwaliteitsverlies legt Jef Martens uit.

0
croptober sterke wiet in nederland
- Advertentie -

Afgelopen GreenTech 2022 sprak ik met Kate Holste, vertegenwoordiger van Boveda. Het product assortiment bestaat uit van hulpmiddelen voor het behalen en behouden de juiste luchtvochtigheidsgraad voor o.a. cannabis, tabak en andere gedroogde, plantaardige middelen.

Boveda packs zijn waarschijnlijk de industriestandaard voor luchtvochtigheid reguleren. In afgesloten containers heb je zo voor korte en middellange termijn opslag continu een stabiel klimaat. Ik ken ze al jaren uit de tabaksindustrie. Voor consumenten worden deze ingezet om in een humidor (luxe sigarendoos) gegarandeerd goede luchtkwaliteit aan te houden. Tegenwoordig is er ook een concurrent in de vorm van Integra, die ongeveer hetzelfde doet maar dan net iets anders.

Hogere THC waarden door te droge cannabis

Vandaag viel me een bericht van haar op, op LinkedIn:

Kate heeft gelijk – de kwaliteit van cannabis of andere organische producten van plantaardige oorsprong wordt beïnvloed door het vochtgehalte. Koffiebonen, thee, gedroogd fruit, allemaal hebben ze baat bij een optimale vochthuishouding in opslag en transport om de smaakmakers te behouden.

Laten we even nog stil staan bij haar opmerking: 60-90 procent van de door de plant gemaakte terpenen gaat verloren tussen oogst en einde droogproces. Cannabisliefhebbers, net als hobby vinologen en andere connaisseurs, zweren bij de terpenen. Extra aandacht is daarom geen overbodige luxe.

Luchtvochtigheid in het Experiment

Voor het Experiment Gesloten Coffeeshopketen (EGC) is luchtvochtigheid dus ook belangrijk. Niet alleen voor de kwekers, maar ook voor de coffeeshops en uiteindelijk de consument.

Voor het Experiment Gesloten Coffeeshopketen is luchtvochtigheid dus ook belangrijk

Voor de kwekers is het op peil hebben en houden van de luchtvochtigheid van belang omdat je anders een afwijking kan krijgen in een batch ten opzichte van je keuringsrapport. Zie ook de opmerking in Kate’s bericht, waarbij kwekers te droge producten maken om kunstmatig het THC niveau op te hogen.

Voor de coffeeshops zien we nu al dat bijvoorbeeld deelvoorraden van 10 gram worden ingezet om versheid te garanderen. Zo gaat ook met sampling binnen het EGC de luchtvochtigheid enorm belangrijk zijn. Alleen zo kan de consument goed beoordelen en goed voorlichting krijgen over een product.

Voor de consument is er ook nog genoeg te winnen. Er is een kans dat het product portfolio van coffeeshops binnen het EGC groter gaat zijn dan voorheen. Met stabiele kweek resultaten gaat de consument mogelijk ook meer variëren met soorten. Dan komt ook de behoefte om producten op te slaan voor kortere perioden – net als met de sigarenkist.

Extra focus op terpenen

Hoewel er geen verplichting is tot het vermelden van terpenen en andere cannabinoïden dan THC en CBD, is dat wel wat het intrinsieke onderscheid aan producten bepaalt. Aandacht voor de terpenen is daarom van belang en daarmee ook een goede luchtvochtigheid in alle processen inclusief thuisopslag.

Laten we daarom voor de verkopers, de budtenders, de ruimte geven in het verkoopproces om de kwaliteiten van producten te benoemen. Om punt 1 van Kate te noemen: denk verder dan THC gehalte en neem de klant mee naar de wereld van smaakbeleving.

Ook kan het zodoende voor coffeeshops interessant zijn om accessoires op te nemen in het assortiment. Al zijn er voldoende (online) smartshops die deze producten ook aanbieden.