Kijktip: docu Al Jazeera over medicinale cannabis legalisatie in Thailand

Inmiddels verkopen ze ook al medicinale cannabis olie in een apotheek.

0

Ja je leest het goed. Medicinale cannabis legalisatie in Thailand. Wie had dat zien aankomen, helemaal na de perikelen rondom Johan van Laarhoven? Maar als je de geschiedenis erbij pakt, blijft het opvallend, maar zijn er ook verklaringen voor.

Rijke geschiedenis Thailand met drugs

Thailand had voordat de Single Conventions in de VN werden besloten over drugs, een rijke geschiedenis van het gebruik van opium. Thailand wilde dan ook absoluut niet meedoen met de VN drugsverdragen. Dat deden ze pas nadat de Verenigde Staten dreigde met een boycot.

Thailand wilde dan ook absoluut niet meedoen met de VN drugsverdragen

Niet dat daarmee drugsgebruik of drugshandel daarmee per direct stopten. In tegendeel. Thailand overspoelde de wereld met drugs (opium, cannabis en heroine) vanuit de ‘Gouden Driehoek’. Tegen 1969 was er een netwerk van heroïnelaboratoria geopend, een gebied dat de Zuid-Chinese provincie Yunnan, de Birmese Shan-staten, het noorden van Thailand en het noorden van Laos omvatte. De wetten van Thailand werden zo streng dat het land nu bovenaan de lijst in Azië staat wat betreft het aantal opsluitingen.

Maar onlangs schokte de door het leger geleide regering de wereld door plannen aan te kondigen om medicinale cannabis te legaliseren.

Medicinale cannabis olie verkrijgbaar in Thailand

Nu de nieuwe wet van kracht wordt, onderzoekt 101 East van Al Jazeera hoeveel van deze beloften een hype zijn en hoeveel politiek. De documentaire is bovenaan dit artikel te zien.

Inmiddels verkopen ze ook al medicinale cannabis olie in een apotheek

Daarin vallen enkele dingen op. Zoals dat de onderzoekers in de video gebruik maken van in beslag genomen illegale cannabis, omdat ze nog niet ver genoeg zijn met hun eigen kweek van medicinale cannabis. De in beslag genomen cannabis ziet er bijna uit als plakken hasj. De Thai wiet die hier dus ooit in de coffeeshop lag, zijn ze nu onderzoek naar aan het doen.

Inmiddels verkopen ze ook al medicinale cannabis olie in een apotheek. Het proces duurde maar een half uurtje, aldus de journaliste in de video.