Thailand wil cannabis voor recreatieve doeleinden eind dit jaar aan banden leggen

De regering werkt momenteel aan een nieuwe wet om het gebruik van cannabis te reguleren, die naar verwachting eind dit jaar van kracht zal worden.

0
Thailand cannabis
- Advertentie -

Thailand zal tegen het einde van dit jaar het recreatieve gebruik van cannabis verbieden, zo verklaarde de minister van Volksgezondheid in een interview met Reuters eind vorige maand. Ondanks de legalisatie van medicinaal gebruik in 2018 en recreatief gebruik in 2022, zijn er de afgelopen jaren tienduizenden cannabiswinkels opgedoken in een industrie die naar verwachting tegen volgend jaar een waarde van maximaal een miljard euro zal hebben.

Terugdraaiing van toestaan van recreatief gebruik

Critici beweren dat de regels na de decriminalisatie binnen een week zijn ingevoerd en overhaast zijn aangenomen.

De regering werkt momenteel aan een nieuwe wet om het gebruik van cannabis te reguleren, die naar verwachting eind dit jaar van kracht zal worden.

De ontwerpwet zal volgende maand ter goedkeuring naar het kabinet gaan voordat deze naar het parlement gaat om voor het einde van het jaar te worden aangenomen, aldus minister van Volksgezondheid Cholnan Srikaew. “Zonder wetgeving voor het reguleren van cannabis zal er misbruik van worden gemaakt,” waarschuwde Cholnan, met name met betrekking tot recreatief gebruik.

Kritiek op haastig ingevoerde tegels

“De misbruik van cannabis heeft een negatieve invloed op Thaise kinderen,” voegde hij eraan toe. “Op de lange termijn kan het leiden tot ander drugsgebruik.”

De vorige regering slaagde er niet in om vóór de algemene verkiezingen van mei vorig jaar wetgeving door het parlement te loodsen, waardoor Thailand zonder een overkoepelende wet bleef om het gebruik van cannabis te reguleren.

Strikte maatregelen en economische overwegingen

Illegaal opererende cannabiswinkels zullen niet worden toegestaan, en ook het thuis kweken van cannabis wordt ontmoedigd.

Volgens Cholnan zijn momenteel 20.000 winkels legaal geregistreerd. “In de nieuwe wet zal cannabis als een gecontroleerde plant worden beschouwd, dus voor het kweken ervan is toestemming nodig,” voegde hij eraan toe.

De ontwerpwet specificeert een boete tot 60.000 baht (ongeveer 1500 euro) voor recreatief gebruik en strengere straffen voor illegale verkoop en reclame.

De overheid erkent echter de economische voordelen van de cannabisindustrie en geeft bedrijven de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving. Winkels kunnen blijven opereren tot hun licenties verlopen en kunnen overschakelen naar legale cannabispraktijken als ze zich aan de nieuwe regels houden, zo benadrukte Cholnan, die ook verklaarde dat de nieuwe regelgeving geen invloed zal hebben op het toerisme.