Groenen gaan mogelijk inwerkingstreden Duitse cannabiswet vertragen

Volgens het Duitse Hanfverband plegen de Groenen verraad als ze daadwerkelijk de cannabiswet in de Duitse Bundesrat zullen vertragen.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Afgelopen maand stemde het Duitse parlement in met de cannabiswet die daardoor al in werking zou kunnen treden op 1 april. De cannabiswet kan niet meer worden tegen gehouden, maar wel worden vertraagd. Daarvoor moeten wel de Groenen instemmen, maar de deelstaatministers willen liever toch eerst de bemiddelingscommissie inschakelen. Het stuit op kritiek van het Duitse Hanfverband, die spreekt van verraad,door de Groenen in een persbericht.

Update, 22 maart 2024: Geen vertraging inwerkingstreden Duitse cannabiswet: Bundesrat akkoord

Enkele deelstaatministers van de Groenen pleiten voor uitstel van de inwerkingtreding tot 1 oktober

Traditioneel bekend als de partij die voorstander is van de legalisatie van cannabis, verrassen de Groenen (de Grünen in het Duits) met interne verdeeldheid.

Terwijl sommige deelstaatministers de cannabiswet zonder vertraging steunen, pleiten anderen, waaronder de Sozialminister van Baden-Württemberg, Manfred Lucha, voor uitstel van de inwerkingtreding tot 1 oktober.

Kritiek van Hanfverband op mogelijke uitstel

Het Duitse Hanfverband waarschuwt in een persbericht voor de gevolgen van vertraging.

Met ongeveer 180.000 lopende strafzaken tegen cannabisconsumenten in Duitsland zou een vertraging van zes maanden van de cannabiswet kunnen leiden tot nog eens 90.000 gevallen.

De vereniging beschouwt dit als een verlenging van de staatsvervolging die de cannabiswet eigenlijk zou moeten beëindigen.

“De regionale afdelingen van de Groenen hebben nu een keuze: Zijn ze verraders van de cannabiswet of hun redders? We roepen de Groenen op om de bemiddelingscommissie te voorkomen en te zorgen voor een soepele en onmiddellijke inwerkingtreding van de cannabiswet. Al het andere zou een oorlogsverklaring van de Groenen aan alle hennepvrienden zijn,” aldus Hanfverband woordvoerder Georg Wurth in het persbericht.

De Groenen niet blij met ‘oorlogsverklaring’ van het Hanfverband

Op Twitter reageerde Kirsten Kappert-Gonther (De Groenen) op het persbericht van het Hanfverband met twee Tweets, vrij vertaald:

De haat die helaas al dagenlang wordt aangewakkerd in de verder vreedzame cannabisgemeenschap is irritant. In tijden van oorlog in Europa en waarin groene politici het doelwit zijn van aanvallen, vind ik de retoriek van ‘de oorlog verklaren’ ongepast.

Onder meer bedreigingen met geweld zullen uiteraard worden gemeld. Deze vorm van zakendoen is niet verenigbaar met de gezamenlijke inzet van de afgelopen maanden, waarin we samen een meerderheid in de Bundestag hebben bereikt. Het draagt ​​niet bij aan een objectief debat en schaadt het project.

Daar reageerde Wurth dan weer op in een Tweet, vrij vertaald:

Als de ministers van De Groenen eraan werken om de inwerkingtreding van cannabiswet met een half jaar uit te stellen en zo nog eens 90.000 zinloze strafrechtelijke vervolgingen tegen gewone cannabisgebruikers te veroorzaken, dan is dat een oorlogsverklaring van deze Groenen aan de consumenten, sorry.