Tsjechië mogelijk naar Europese Hof van Justitie met cannabis legalisatie plannen

De nationale drugsbeleidscoördinator Jindrich Voboril verklaarde dat de introductie van een legale, gereguleerde cannabismarkt in Tsjechië mogelijk zal leiden tot een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie.

0
Tsjechië cannabis legalisering legalisatie regulering cannabismarkt
- Advertentie -

De nationale drugsbeleidscoördinator Jindrich Voboril heeft tijdens de Cannabis Summit-conferentie in Praag afgelopen weekend verklaard dat de geplande introductie van een legale, gereguleerde cannabismarkt in Tsjechië mogelijk zal eindigen bij het Europees Hof van Justitie. Voboril gelooft echter dat dit de beste optie is, aangezien het bewezen is dat het verbod op cannabis niet werkt en alleen maar kosten en risico’s met zich meebrengt.

Conceptvoorstel voor de gereguleerde cannabismarkt

Het conceptvoorstel dat Voboril aan het voorbereiden is, stelt de autorisatie voor van binnenlandse en commerciële teelt van cannabis, de oprichting van speciale clubs voor recreatief gebruik en de gelicentieerde verkoop in winkels aan mensen boven de 18 jaar.

De creatie van een strikt gereguleerde cannabismarkt maakt deel uit van het plan om verslaving tegen te gaan, dat in april jongstleden door de regering is goedgekeurd. Het plan omvat ook het versterken van preventie en behandeling van verslaving en een hogere belasting op verslavende stoffen.

Verwachte obstakels en mogelijke oplossingen

Voboril hoopt dat de Kamer van Afgevaardigden het wetsvoorstel voor het einde van het jaar zal goedkeuren, zodat de gereguleerde markt bij voorkeur volgend jaar van start kan gaan.

Hij waarschuwde echter dat gezien de Europese wetgeving en het feit dat de Tsjechische regering momenteel de enige in de EU is die een commerciële markt voor recreatief gebruik van cannabis voorziet, het waarschijnlijk is dat een andere lidstaat de maatregel zal aanvechten bij het Europees Hof van Justitie.

Indien de Tsjechische staat de rechtszaak verliest, wat jaren kan duren, zijn er andere beschikbare oplossingen, hoewel deze opties minder gunstig zijn.

Parameters en beperkingen van de geplande verandering

De coördinator beschreef ook enkele verwachte parameters van de geplande verandering. Toegang tot de hennepmarkt zal afhankelijk zijn van een betaalde licentie. Volgens Voboril is het plan om ongeveer 50.000 CZK per jaar te vragen voor een teeltgebied van 200 vierkante meter, waarbij hetzelfde bedrag geldt voor verkopers.

Apotheken zouden cannabis zonder vergoeding kunnen verkopen, terwijl individuele burgers het vrij thuis kunnen kweken in een gebied van maximaal drie vierkante meter.

Voboril heeft niet de intentie om het aantal uitgegeven licenties te beperken, maar de regeringscoalitie bespreekt wel of ze het gebied per producent moeten beperken om te voorkomen dat de markt geleidelijk wordt gedomineerd door een paar grote spelers.

De coördinator zou ook graag een gebruikersregistratie invoeren, waardoor de hoeveelheid cannabis die per maand kan worden gekocht, wordt beperkt.

Deskundigen wijzen op mogelijke obstakels en oplossingen

Kai-Friedrich Niermann, een Duitse advocaat en expert op het gebied van Europese regulering, liet weten dat commerciële verkoop inderdaad problematisch kan zijn volgens internationale en Europese wetgeving.

Volgens een internationale overeenkomst uit 1961 is de distributie van cannabis alleen mogelijk voor wetenschappelijke en medische doeleinden, maar dit kan volgens hem worden opgelost door bijvoorbeeld uit de overeenkomst te stappen en deze opnieuw te ondertekenen met een voorbehoud.

De advocaat benadrukte dat Europese wetgeving ook bepaalt dat het niet mogelijk is om cannabis zonder reden te distribueren. Maar als het gelegaliseerd is, voegde hij eraan toe, bestaat er een reden, dus zou de verkoop kunnen worden gerechtvaardigd.

Het probleem ligt echter, en een van de redenen waarom andere landen deze weg hebben verlaten, in het vrije verkeer van goederen en diensten, dat een van de pijlers van de EU is. Als slechts één land de markt opent, is dit problematisch omdat andere landen niet kunnen deelnemen aan deze markt, merkte Niermann op.

Bezwaren en voordelen van een gereguleerde markt

Sean Carney, de organisator van de conferentie, verklaarde aan CTK dat de belangrijkste bezwaren tegen het plan van Voboril werden geuit door de junior regeringspartij Christendemocraten (KDU-CSL).

Hij benadrukte echter dat ze rekening moeten houden met op feiten gebaseerd bewijs, dat aantoont dat het beter is om een gereguleerde markt in te voeren om de schade te beperken, dan om de huidige situatie te behouden waarin cannabis gemakkelijk op de zwarte markt kan worden gekocht, maar zonder enige garantie voor de veiligheid ervan of economisch voordeel voor de staat.