Voormalige eigenaren New Balance slepen burgemeester Zwolle voor rechter

De voormalige eigenaren van de coffeeshop New Balance willen 12.000 euro schadevergoeding van de gemeente Zwolle omdat ze zes maanden huur voor een gesloten pand moesten blijven betalen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De voormalige eigenaren van de coffeeshop New Balance in Zwolle hebben de burgemeester van Zwolle Peter Snijders voor de rechter gesleept. Ondanks dat ze vorig jaar na dertig jaar zijn gestopt met de coffeeshop, willen ze namelijk een schadevergoeding van 12.000 euro.

Pand gesloten, wel huur moeten blijven betalen

Die 12.000 euro is namelijk gebaseerd op de periode van zes maanden waarin het aangrenzende pand was gesloten omdat daar de voorraad van de coffeeshop (13,5 kilo) werd aangetroffen. Het pand werd daarna gesloten, maar de huur moest wel gewoon doodleuk betaald blijven worden.

“Mevrouw Leferink heeft zich zelfs nog ingezet voor de vorming van het drugsbeleid in de gemeente Zwolle’”, bepleitte haar advocaat vorige week in de rechtszaal. “Als je dan na 30 jaar zo wordt behandeld, is dat je eer en goede naam te na. Heel Zwolle heeft het in de Stentor kunnen lezen.”

“Het voelt als een schop na”

“Ik heb de burgemeesters van Deventer en Kampen ontvangen, heb politiemensen voorgelicht over het verschil tussen wiet en hasj. Ik heb samengewerkt met verslavingszorg. Maar de laatste paar jaar werden we alleen maar tegengewerkt. Het is jammer dat de nieuwe burgemeester nooit met ons in gesprek is geweest,” liet mevrouw Leferink weten. Haar man voegde toe: “Het voelt als een schop na.”

Naast het geldbedrag wat ze graag terug zouden willen zien, dient de rechtszaak ook een maatschappelijk belang lieten ze weten: “Is het evenredig om een pand te sluiten waarin een handelsvoorraad van een coffeeshop ligt?”

De jurist van de gemeente Zwolle kon zich blijkbaar in de rechtszaal wel vinden in de claim van 12.000 euro, maar wilde niet ingaan op dat maatschappelijk belang.

De uitspraak van de bestuursrechter komt over uiterlijk zes weken.

Voorlopig komt er ook geen vervangende coffeeshop nu de New Balance niet meer bestaat overigens en weigerde Zwolle mee te doen aan het wietexperiment als elfde grote stad.