In de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 juli is er in Duitsland tot diep in de nacht gedebatteerd. Het verkennende debat ging over een initiatiefwet van “Die Linke”. De initiatiefwet stelt de onmiddelijke decriminalisering van cannabis voor. Bekijk hier de zitting met alle sprekers. Hieronder volgt een verkort verslag van de diverse sprekers.
Ates Gürpinar, Linke (Indiener voorstel)
We stellen voor dat er een paragraaf wordt toegevoegd, 29b, die een directe decriminalisering van bezit op cannabis voorstelt. Dagelijks worden in Duitsland 500 mensen aangehouden, met ellende voor de getroffenen die hun soms om hun bestaan moeten vrezen. Ze verliezen hun baan of rijbewijs. Wanneer er wordt gestreefd om binnen deze regeringsperiode te gaan legaliseren, is dit voorstel een goed begin. Het zorgt voor directe verlaging van de werkdruk bij politie en justitie en vermindert problemen op maatschappelijk niveau.
Dirk Heidenblut, SPD (Ampelcoalitie)
Ben enthousiast hoe snel de legalisering al begonnen is. Legalisering is moeilijker maar een hoger doel dan decriminaliseren. Decriminalisering is een onderdeel van de legalisering in het huidige ontwerp. Echter bereiken we de bescherming van de jeugd niet.
Simone Borchardt, CDU/CSU
Onverantwoord dat er zoveel haast gemaakt wordt, wanneer er zoveel andere punten op de regeringsagenda staan. Weinig kritisch geluid tijdens de marathon gesprekken van afgelopen week, terwijl diverse landen moeilijk hun beleid kunnen bijsturen na legalisering. Verder kritiek op enkele onderwerpen van het ontwerp, zoals een lage leeftijdsgrens.
Dr. Kirsten Kappert-Gonther, B‘90/Grünen (Ampelcoalitie)
Legalisering vereist zorgvuldigheid. De ongeduldigheid, wanneer het doel van legalisering in beeld is, is begrijpelijk. Eigenlijk heeft de kamer de capaciteit die door een toevoeging van een vermelding 29b benodigd is, deze juist nodig voor een voorspoedige invoering van een legalisering.
Thomas Dietz, AfD
Gebruikt de tijd om de lijst met mogelijke problemen met cannabis op te sommen. Zoals depressie, schizofrenie en andere ziektebeelden die bij langdurig gebruik kunnen voorkomen. Ook het onlangs verschenen rapport van de VN drugscommissie is genoemd, met enkele negatieve highlights. Opvallend is dat AfD de inzet van medicinale cannabis nu positief ziet.
Kristine Lütke, FDP (Ampelcoalitie)
Ontkoppeling legalisering en decriminalisering wordt niet door de coalitie gesteund. We willen de illegale markt tegelijk aanpakken als ook de bescherming van minderjarigen en de volksgezondheid. We zien deze onderwerpen als onlosmakelijk van elkaar. Door uw voorstel brengt u
Stephan Pilsinger, CDU / CSU
Luxemburg heeft al gefaald om passende wetgeving te maken. Schengenverdrag zal daarom daar voor verdere problemen zorgen. Nederland heeft het moeilijk met het bevoorraden van (coffeeshops, red.) vanwege de EU regels. De permanente verbuiging van EU wet- en regelgeving kan niet toegestaan worden wanneer we bijvoorbeeld Zuid-Europese landen aan hun verplichtingen willen houden voor het handhaven van de inflatiecijfers. Wanneer u, Dirk Heidenblut, denkt aan legalisering doorvoeren, denkt u dan ook even aan het opzeggen van alle interantionale verdragen? Succes daarmee.
Conclusie
De stoplichtcoalitie benadrukken hun standpunt nog een keer – zij willen een alles-of-niets scenario. Decriminalisering is een onlosmakelijk onderdeel van het legaliseringsplan. Het voorstel van die Linke zal dan ook moeilijk op een meerderheid uitkomen.
Hint: Weet dat ik werk aan verslagen van de Cannabis Normal Konferenz en enkele highlights op de opvolgende expert hoorzittingen rondom de legalisering. De omvang van al deze content is gigantisch, dus helaas gaat daar wat doorlooptijd in zitten.
Wat toch echt vandaag al benadrukt mag worden, de planning van de coalitie is om:
- Voor de herfst periode een voorlopig programma op te stellen
- Tot het einde van het jaar 2022 uit te werken tot een wetsvoorstel
- In het eerste kwartaal van 2023 alle legale toetsingen uitvoeren alvorens het aan de bondsdag wordt gepresenteerd