Wetsvoorstel ingediend in Portugal om persoonlijk gebruik cannabis te legaliseren

Het wetsvoorstel zou ook de verkoop van synthetische cannabis verbieden en de staat kan het THC-gehalte beperken.

0
Portugal industriële hennep Clever Leaves
- Advertentie -

Het Linkse Blok, een links-populistische, democratisch-socialistische politieke oppositiepartij, heeft afgelopen week een wetsvoorstel ingediend om het persoonlijk gebruik van cannabis te legaliseren in Portugal. Het voorstel roept de staat op om onder andere de verkoop van cannabis en de thuisteelt van vijf planten per persoon te reguleren, en voor de verkoop ook het toestaan van commerciële kwekers.

Portugal decriminaliseerde al eerder persoonlijk gebruik van alle drugs, maar cannabis is nog altijd niet gelegaliseerd

In Portugal zijn al langer alle drugs voor persoonlijk gebruik gedecriminaliseerd, maar toch kun je nog altijd voor cannabis gerelateerde redenen in de problemen geraken. Er is al eens eerder een poging ondernomen om cannabis te legaliseren. Zo vond er vorig jaar in juni een debat plaats over de legalisering van cannabis in het Portugese parlement, maar het kwam tot een einde met de val van de regering en het einde van de legislatuur.

Een verschil tussen dit wetsvoorstel van het Linkse Blok en de vorige is dat dit wetsvoorstel edibles niet verbiedt. ‘De verkoop van cannabis verrijkt met aroma’s, smaken of additieven’ zou echter verboden worden.

Wetsvoorstel wil ook de staat de THC-gehaltes kunnen laten beperken

Het wetsvoorstel zou ook de verkoop van synthetische cannabis verbieden en de staat kan het THC-gehalte beperken. Een enorme flater van jewelste natuurlijk. Juist door hogere THC-gehaltes hebben consumenten minder nodig. Het is juist een teken van goede cannabis, zei wijlen voormalig minister van VWS Els Borst: “Sterke wiet heeft het voordeel heeft dat de consument minder hoeft te roken om het gewenste effect te bereiken”, voegde zij als voormalig arts nuchter toe dat “dit vanuit gezondheidsoptiek niet ongunstig is omdat de consument zodoende minder teer, nicotine en andere schadelijke stoffen van tabak en cannabis binnenkrijgt.”

In het Portugese wetsvoorstel valt te lezen dat: ‘De Staat moet het hele teelt-, productie- en distributiecircuit reguleren, een maximale THC-limiet kunnen bepalen, evenals de consumentenprijs, om de handel en de illegale markt te bestrijden.’

In het voorstel staat ook dat ‘de detailhandelsverkoop van cannabisplanten, stoffen of preparaten voor persoonlijk gebruik zonder medisch recept en op voorwaarde dat voor andere dan medicinale doeleinden, is onderworpen aan toestemming van de Algemene Directie Economische Activiteiten.’