Zorgwekkend: voor 60 dollar kan je je concurrent op Instagram laten verbannen

Voor ongeveer 60 dollar worden accounts verbannen, ongeacht welk Instagram-account je kiest en voor 3500-4000 dollar krijg je het terug.

0
instagram verbannen bannen 60 dollar
Via Facebook
- Advertentie -

Bijna iedereen zit tegenwoordig wel op Instagram: iets meer dan een miljard mensen wereldwijd namelijk. Maar zeker in de cannabisindustrie kun je bijna niet bestaan zonder Instagram account. Het platform leent zich uitstekend voor cannabis, maar er kleven ook een aantal haken en ogen aan. Zo maakte Motherboard, onderdeel van VICE, bekend dat Instagram scammers tegenwoordig een nieuw verdienmodel hebben: tegen betaling een account naar keuze uitschakelen.

Cannabis content is al niet welkom op Instagram

Het is dan ook vrij vervelend en bijna een dagelijks gebeuren dat er een Instagram account van een bekende of een bedrijf wordt verwijderd. Soms voor een paar dagen, soms verdwijnt het volledig van de aardbodem. Maar, dat hoeft zeker niet te maken hebben met deze nieuwe mogelijkheid om je concurrenten te pesten.

Sterker nog: dat heeft waarschijnlijk te maken met het beleid rondom het posten van cannabis gerelateerde content op Instagram. Sommigen komen ermee weg, anderen hebben simpelweg pech.

60 dollar om een account te verbannen

Maar nog kwalijker is waar Instagram scammers tegenwoordig hun geld mee kunnen verdienen. Voor ongeveer 60 dollar worden accounts verbannen, ongeacht welk Instagram-account je kiest, vriend of vijand, en vaak verdienen de oplichters nog meer geld door de beoogde gebruikers te helpen weer toegang te krijgen tot hun accounts.

Blijkbaar werkt de methode zolang het doelwit een mens op zijn profielfoto heeft

Het proces, volgens interviews en materiaal dat door Motherboard is beoordeeld, omvat het gebruik van een geverifieerd account om een doelwit te imiteren (hun naam, foto, bio), en vervolgens het doelwit te rapporteren als een imitator om ze verbannen te krijgen. Blijkbaar werkt de methode zolang het doelwit een mens op zijn profielfoto heeft.

Wat ook kan gebeuren is dat dankzij een simpel script je account voor ongeveer 40 keer wordt gerapporteerd voor het schenden van het beleid van Instagram rond zelfmoord en zelfbeschadiging. Wat volgt is een ban.

Lucratieve business

Het verbannen van mensen is zeer lucratief volgens ten minste één van de mensen die Motherboard sprak. War, een pseudoniem, die de ban-service aanbiedt, vertelde Motherboard in een Telegram-bericht dat verbannen “vrijwel een fulltime baan is lol.” Ze beweerden in minder dan een maand meer dan vijf cijfers te hebben verdiend met het verkopen van Instagram verbanningen.

Ze vragen overigens rond de 3500 en 4000 dollar om een account terug te herstellen. Zo slim zijn ze dan ook wel weer om aan beide kanten te verdienen.

Kijk verder dan Instagram

Afsluitend dan ook een oproep hier niet aan mee te doen. En een tip om verder te kijken dan alleen Instagram voor je zakelijke account. Ja, Facebook, Twitter, Linkedin en andere sociale media liggen minder voor de hand voor je cannabis gerelateerde business, maar die accounts worden tenminste niet verwijderd. En wanneer je Instagram account toch wordt verwijderd, kan je via je andere sociale media mensen oproepen om je nieuwe account te volgen.