Zwitserland vereenvoudigt medicinale cannabis toegang voor patiënten

Per 1 augustus 2022 zullen patiënten in Zwitserland geen uitzonderlijke toestemming meer nodig hebben van het ministerie van Volksgezondheid on medicinale cannabis te kopen in de apotheek.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Ook in Zwitserland zijn ze al jaren aan het sleutelen aan het cannabisbeleid. De meest recente wijziging werd eerder deze week aangekondigd. Per 1 augustus 2022 zullen namelijk patiënten in Zwitserland geen uitzonderlijke toestemming meer nodig hebben van het ministerie van Volksgezondheid on medicinale cannabis te kopen in de apotheek.

Zwitserland heft verbod op medicinaal gebruik van cannabis per 1 augustus op

De regering “is van plan de toegang tot cannabis voor medicinaal gebruik voor patiënten te vergemakkelijken” en heeft daarom het verbod op het gebruik voor dat doel opgeheven, zei ze in een verklaring. Het parlement steunde de wijziging van de wet in maart 2021.

“De beslissing om een op cannabis gebaseerd medicijn voor therapeutische doeleinden te gebruiken, ligt bij de arts, in overleg met de patiënt”

“De beslissing om een op cannabis gebaseerd medicijn voor therapeutische doeleinden te gebruiken, ligt bij de arts, in overleg met de patiënt”, aldus de regering.

De nieuwe regelgeving zou duizenden mensen kunnen helpen die lijden aan ernstige chronische pijn, voegde het eraan toe, inclusief mensen met kanker en multiple sclerose.

De vraag naar behandelingen op basis van cannabis is sterk gestegen, waarbij het ministerie van Volksgezondheid in 2019 3.000 uitzonderlijke vergunningen heeft afgegeven.

Maar het ging om “vervelende administratieve procedures”, aldus het ministerie. “Zieke mensen moeten toegang hebben tot deze medicijnen zonder al te veel bureaucratie.”

De wetswijziging betekent ook dat de teelt, verwerking, productie en handel van cannabis voor medisch gebruik zal worden onderworpen aan de Swissmedic regelgevende instantie, net als bij andere verdovende middelen voor medisch gebruik zoals cocaïne, methadon en morfine.

Zwitserland onderweg naar volledige legalisering van de cannabisplant

Eerder werd al bekend dat Basel als eerste stad zal beginnen deze zomer met een experiment met de verkoop van cannabis voor recreatieve doeleinden via de apotheken. Ook Lausanne wil dit jaar starten dit jaar met een vergelijkbaar experiment.