Justitieminister: Luxemburg wil meer dan thuisteelt, ook nationale productie- en verkoopketen

De regering is van plan om "een nationale productie- en verkoopketen op te zetten onder staatscontrole om de kwaliteit van het product te waarborgen" liet de minister weten. De minister van Gezondheid bezocht daarnaast juist Tilray in Portugal.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Het is al een tijdje bekend dat Luxemburg werk aan het maken is van de legalisering van cannabis. Echter, aanvankelijk zou ook de kweek en verkoop van cannabis voor commerciële doeleinden daarbij in worden begrepen. Daar ging een streep door en alleen de thuisteelt bleef over, maar vorige week liet de minister van Justitie weten dat het land ook voor diegenen zonder groene vingers maatregelen wil gaan treffen. En wel door middel van commerciële partijen onder staatstoezicht.

Update, 28 juni 2023: Luxemburg legaliseert cannabis als eerste in Benelux, tweede in Europese Unie

Na legalisering thuisteelt, ook nationale productie- en verkoopketen van cannabis in Luxemburg

De regering is van plan om ‘een nationale productie- en verkoopketen op te zetten onder staatscontrole om de kwaliteit van het product te waarborgen’.

Het doel is met name om de risico’s die samenhangen met de herkomst en het gebruik van cannabis tot een minimum te beperken en om drugsgerelateerde criminaliteit te bestrijden door drugsdealers hun inkomsten te ontnemen.

Aan de staatsproductieketen wordt nog gewerkt, zei minister Tanson vorige week, en de plannen worden momenteel herzien met nieuwe gegevens.

Luxemburg heeft daarnaast blijkbaar een meeting georganiseerd die volgende maand zal plaatsvinden en die uitsluitend gewijd zal zijn aan discussies over het legaliseren van cannabis, en Luxemburg heeft andere Europese landen uitgenodigd om mee te doen.

Minister van Gezondheid bezoekt juist medicinale cannabis kwekerij van Tilray in Portugal

Dat de regering van Luxemburg cannabis serieus neemt, bleek ook wel eerder deze week toen er foto’s op Twitter verschenen van het bezoek van de minister van Gezondheid aan de faciliteit van Tilray in Portugal.

Met het bezoek werd er informatie vergaart over het mogelijk starten met de lokale productie van medicinale cannabis in Luxemburg. Eerder kocht de regering al medicinale cannabis in van Canopy Growth en Tilray om de tekorten aldaar aan te vullen.