225 hectare land in Friesland dit jaar voor vezelhennepteelt

Dat is iets minder dan de gewenste 350 hectare.

0
Friese boeren gezocht door GreenInclusive voor teelt 350 hectare aan industriële hennep
- Advertentie -

De vezelhennepteelt in Friesland wordt flink opgeschaald dit jaar bericht Omroep Friesland. Eerdere jaren zou het om zo’n 60 hectare gaan, maar dit jaar gaat het naar 225 hectare: een toename van 275%, oftewel bijna drie keer zo veel als voorheen.

Op twintig locaties in Friesland kweken boeren op 225 hectare land vezelhennep voor GreenInclusive

De toename zou vooral te danken zijn aan het bedrijf GreenInclusive, gevestigd in Drachten. Dat afgelopen weken al gezaaid heeft bij Nieuwhorne. “We hebben daar onze nieuwe zaaicombinatie samen met partner Kamps De Wild goed afgesteld en getest”, zei Hendrik Roorda van GreenInclusive tegen Omroep Friesland. “Daarna is het echte werk begonnen in Lemmer, waar we op de ontwikkellocatie van De Kompanjon uit Drachten komend jaar vezelhennep gaan telen.”

In totaal zou het gaan om zo’n twintig locaties in Friesland waar de vezelhennep zal groeien. Ook in Tjerkgaast, Oudehaske en Ureterp naast het eerder genoemde Nieuwehorne.

Iets minder dan de gewenste 350 hectare

Vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat het op zoek was naar land om in totaal 350 hectare vol te zetten met vezelhennep. Dat is dus niet helemaal gelukt, maar het uiteindelijke doel op termijn is 1.500 tot 2.000 hectare.

Voor de boeren is het een lucratieve bezigheid, dat maar een viertal uren nodig heeft per jaar, per hectare, en het kan zeven- à achthonderd euro per hectare opleveren.

Eerder maakte Omroep Friesland overigens een reportage over GreenInclusive.